De komende jaren zal de vervoersarmoede in Almere en Lelystad groeien door het stijgende aantal inwoners, dat is de conclusie van een onderzoek van de Metropool Regio Amsterdam. Er wordt gesproken van vervoersarmoede wanneer iemand een meer dan gemiddeld deel van zijn tijd of geld kwijt is aan reizen van a naar b.

In heel Nederland werkt 21 procent van de mensen buiten de eigen provincie. In Flevoland is dat een stuk hoger, maar liefst 51 procent. Dit verklaart volgens het onderzoek ook deels de vervoersarmoede in de provincie. “Zo is bijvoorbeeld de gemiddelde woon-werkafstand voor een Amsterdammer 16 km terwijl dit voor een Almeerder en een Lelystedeling respectievelijk 31,5 en 33,5 km is.”

Ook wordt in het rapport verwezen naar de bereikbaarheid van bedrijventerreinen in Almere. Die zouden zonder auto moeilijk te bereiken zijn. De dienstregeling van het openbaar vervoer zou niet toereikend zijn om mensen die op de industrieterreinen werken goed te ondersteunen. Dit alles zorgt dat Almere en Lelystad een “voedingsbodem is voor vervoersarmoede.”

Volgens de onderzoekers zouden de veelbesproken IJmeerverbinding en een frequentere ov dienstregeling tussen Lelystad, Almere en Amsterdam kunnen bijdragen aan het verlichten van de verkeersarmoede in regio.

 

Comments are closed.