Almeerder Ramon Leeuwin had nu met Suriname kunnen spelen op de Gold Cup, maar koos ervoor om bij Almere City FC het komende seizoen voor te bereiden.  Die keuze betekent wel dat hij geen deel uit maakt van het historisch debuut van Suriname op de Amerikaanse versie van het EK. Leeuwin maakte begin dit jaar zijn debuut voor het Surinaams elftal en speelde in de kwalificatiewedstrijden tegen Aruba en Canada. Die laatste wedstrijd ging verloren waardoor Suriname is uitgeschakeld voor het WK van volgend jaar in Qatar. Suriname plaatste zich wel voor de Gold Cup en dat is dus voor het eerst in de geschiedenis. 

Leeuwin heeft geen spijt van zijn keuze. ‘’Als ik daar had willen zijn dan had ik dat moeten doen, maar ik heb hier met mijn volle verstand voor gekozen en dan niet na afloop gaan lopen zeuren.’’ Die keuze maakte Leeuwin in overleg met Almere City. ‘’De club heeft een investering gedaan door mij te contracteren als speler. Het leek ons beiden een goed idee dat ik meteen aansloot bij de groep’’.

Het debuut van Suriname ging verloren met 2-0 tegen Jamaica. Leeuwin heeft niet gekeken omdat de wedstrijd in Nederland middernacht werd uitgezonden. ‘’Ik heb de volgende dag wel de samenvatting bekeken’’. Ondanks de nederlaag van de eerste wedstrijd is hij positief gestemd. ‘’De jongens hebben nog twee wedstrijden te gaan, dus ik ga er vanuit dat ze nog mooie dingen zullen laten zien’’.

Bekijk hier het interview met Ramon Leeuwin
Nederlands getinte selectie

De Almeerder is inmiddels de 30 gepasseerd, maar sluit niet uit dat hij in de toekomst nog wedstrijden voor Suriname zal spelen. De Surinaamse selectie wordt gevormd door veel spelers uit de het Nederlandse betaalde voetbal. Almere City FC speler Ryan Koolwijk zit ook in de Surinaamse selectie.

Tot 2019 was het voor Surinaamse Nederlanders niet mogelijk om voor Suriname te spelen vanwege het Nederlandse paspoort. Sinds de invoering van het sportpaspoort is dat wel mogelijk, waardoor bondscoach Dean Gorré over een sterkere selectie kan beschikken. En met succes want Suriname plaatste zich dus voor het eerst voor de Gold Cup, waar landen uit Noord -en Midden-Amerika en het Caribisch gebied aan mee doen.

De volgende wedstrijd van Suriname is in de nacht van vrijdag op zaterdag, wanneer Costa Rica de tegenstander is. In groep C wordt ook nog tegen Guadeloupe gespeeld. De beste twee landen uit iedere poule plaatsen zich voor de kwartfinales.

Comments are closed.