47

Kamervragen aan staatssecretaris over paspoortkwestie Almere

Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Raymond Knops, over de kwestie rondom paspoortaanvragen in Almere.

Almeerders kunnen tot augustus geen nieuw paspoort of ID-kaart bij de gemeente aanvragen. Dit komt volgens de gemeente door de zomerdrukte en IT-problemen. Almeerders die met spoed een ID-kaart of paspoort nodig hebben verwijst de gemeente door naar de Koninklijke Marechaussee.

Bromet wil onder andere weten hoe het kan dat de gemeente op haar website verwijst naar een wereldwijde storing bij Microsoft, maar dat alleen de gemeente Almere een algehele stop op het maken van nieuwe afspraken heeft. Ook vraagt ze zich af of er overleg is geweest tussen gemeente Almere, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Marechaussee.

De Koninklijke Marechaussee kan op de dag van vertrek een nooddocument verstrekken maar heeft hiervoor een uittreksel van de Basisregistratie Personen nodig. Alleen die geeft gemeente Almere op dit moment ook niet uit. Eerder bleek al dat de Marrechaussee niet blij is dat de gemeente mensen doorverwijst naar hen.

Niet uit te leggen
In een andere vraag schrijft Bromet: “Deelt u de mening dat het niet goed uit te leggen is dat precies in de zomervakantieperiode een grote gemeente voor een langere tijd niet in staat is om reisdocumenten en uittreksels uit de Basisadministratie Personen te verstrekken?” Tot slot wil ze weten welke mogelijkheden er zijn om burgers (in geval van nood) via een andere weg alsnog spoedig een uittreksel uit de Basisadministratie Personen te verstrekken.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant