77

Almeerse reddingsbrigade helpt bij overstromingen Limburg

Vrijwilligers van reddingsbrigades uit Almere zijn samen met Flevolandse brandweermensen afgereisd naar Zuid-Limburg. Ze gaan daar in het door wateroverlast zwaargetroffen gebied onder meer helpen met het redden en evacueren van mensen. Vanuit het hele land is hulp onderweg naar het getroffen gebied.

Al de hele dag waren de vrijwilligers van de Almeerse reddingsbrigade in spanning aan het wachten op een telefoontje. De brigadiers stonden klaar om naar het door overstromingen getroffen Zuid-Limburg te gaan.

In het clubhuis van de reddingsbrigade in Almere-Haven wachten ze samen. De boot en tassen met eten en reddingspullen staan klaar. En dan komt iets voor enen het telefoontje. “We moeten naar Limburg”, roept een van de vrijwilligers.

Uitzonderlijke situatie

Oscar Poppes is al jaren vrijwilliger bij de reddingsbrigade in Almere. Volgens Poppes is de situatie in Limburg uitzonderlijk. “Ik heb dit in mijn hele leven één keer eerder meegemaakt en dat was in 1995.” In dat jaar werd Limburg ook getroffen door overstromingen.

Vanuit Almere vertrekken vier brigradiers richting het zuiden. Ook vanuit Lelystad en Emmeloord zullen nog reddingstroepen de tocht naar het hoge water in Limburg afleggen.

Er heerst een duidelijk merkbare spanning in het clubhuis. De veelal jongere vrijwilligers zitten nog op de middelbare school. Zij mogen tot hun eigen teleurstelling niet mee. “Je moet achttien zijn om dit soort reddingen uit te voeren, zegt een van hen.”

Een paar uur eerder is de voorzitter van de reddingsbrigade Almere, Patricia Werkman, al vertrokken naar het gebied.  “Ik ben nu bijna bij Valkenburg, de rest van de dag zal het hard werken worden. Er zitten bijvoorbeeld nog 140 mensen vast op een bovenverdieping van een bejaardentehuis. Normaal zitten wij op de Flevolandse stranden, maar nu in Limburg.”

Werkman benadrukt dat alle brigadiers van de club vanmorgen al beschikbaar waren. “Onze brigadiers waren vanmorgen om half zeven allemaal samen en hebben allemaal hun werkgever gebeld dat ze vandaag niet kunnen komen werken. “

Er blijft een ploeg achter die geen grote boot heeft om te werken op het water als er een redding nodig is. Wel hebben zij de beschikking over een kleine motorboot en zal er vanaf het strand gecontroleerd kunnen worden.

Het is niet duidelijk hoe lang de vrijwilligers in Limburg zullen blijven. Poppes gaat ervanuit dat hij de komende nacht “ergens op een kazerne op een veldbedje slaapt.” De adrenaline giert zichtbaar door zijn lijf. Als uiteindelijk iedereen verzameld is, gaan de vier Almeerders op pad richting Limburg.

Dit vind je misschien ook interessant