50

Ondernemers havenkom niet blij met komst woontoren

Ondernemers uit de havenkom in Almere-Haven zijn niet blij met de komst van een nieuwe woontoren op het havenhoofd. De gemeenteraad besloot deze week dat de toren gebouwd mag worden.

De komst van de woontoren is omstreden in het stadsdeel. De projectontwikkelaar bouwt de toren recht voor de balkons van al bestaande appartementen.

Taco van der Meer van restaurant Bakboord noemt de komst van de woontoren op de huidige locatie een slechte zaak. “Voornamelijk voor de mensen die al op die locatie wonen, zij zitten dadelijk met een woontoren naast hun huis en zonder uitzicht.”

Hij vervolgt: “Ik vind het een slechte zaak dat de gemeenteraad het zo ver heeft laten komen. Het is echt spijtig en het is zonde dat het nu toch gaat gebeuren.”

‘Lullig voor de mensen die er al wonen’

Robin Sweers van café Het Lieverdje is net als zijn overbuurman van Bakboord niet blij met de komst van het gebouw. “Ik vind het echt lullig voor de mensen die er nu al wonen. Dan koop je een flatje en wil je met je pensioen lekker zitten met mooi uitzicht en dan komt er een toren voor je balkon te staan.”

Dimitra Drachta van restaurant Olympia zit aan de andere kant van de havenkom. “Wij staan vrij ver van de woontoren af, dus de toren heeft voor ons geen directe impact maar wel indirect. Ik denk namelijk dat deze toren het uitzicht van de havenkom gaat veranderen. Er wordt op deze manier weinig rekening gehouden met de wensen van de huidige bewoners.

De actiegroep ‘Stop ontwikkeling woontoren‘ heeft naar aanleiding van het besluit aangekondigd naar de rechter te stappen. Ook heeft hun advocaat een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend. Die wet geeft iedereen het recht op informatie over het beleid van overheden, zoals de gemeente Almere. De actiegroep wil daarmee meer inzicht in het handelen van de gemeente, zoals dat in documenten is vastgelegd.

Dit vind je misschien ook interessant