Eerste vrouw educatiefonds gaat studeren

Merve Kös (26) is de eerste vrouw uit het Oranje Huis in Almere die vanuit het educatiefonds gaat beginnen met een opleiding. Dat educatiefonds wordt gefinancierd door het Soroptimistclub Het Oranje Huis biedt onderdak aan vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

“Ik kan niet wachten, ik heb er zin in”, vertelt Kös die volgende week van start gaat met haar opleiding tot receptioniste. De studie heeft ze gekozen omdat ze geïnspireerd werd door de receptioniste van het Oranje Huis. “Ik heb aan haar heel veel gehad. Ik wil wat zij voor mij heeft betekend ook kunnen doen voor andere vrouwen.” Donderdagmiddag kreeg Kös haar laptop uitgereikt door CDA-wethouder Froukje de Jonge.

Anderhalf jaar geleden kwam Kös in het Oranje Huis terecht na een ongelukkig huwelijk. “Op een gegeven moment greep mijn ex naar mijn kaak terwijl ik mijn kindje van twee maanden vasthield. Ik was zo bang dat ik haar liet vallen, ik zag dat echt als een onveilige situatie.”
Kös belande in het Oranje Huis in Almere Poort waar ze naar eigenzeggen de fijnste tijd van haar leven heeft gehad. “Ik voelde mij zo veilig.”

Cora Janssen bedacht met de Soroptimistclub Almere in 2019 een Almeers Monopolyspel uit. Het spel was in no-time uitverkocht. De opbrengst, 30.000 duizend euro, werd besteed aan het educatiefonds van het Oranje Huis. “Merve is de eerste vrouw die van start gaat. Daar zijn we ontzettend trots op. Ze gaat een mooie opleiding doen. Die goed bij haar past en die haar kansen op de arbeidsmarkt bied. Want daar gaat het om, dat je als vrouw niet meer afhankelijk bent.”