De Almeerse gemeenteraad heeft donderdagavond geen besluit genomen over de bouw van een appartementencomplex in Almere Haven.

Bij de bebouwing van het Havenhoofd in Almere Haven draait het om de vraag op welke plek een projectontwikkelaar een woontoren mag bouwen. Hij bezit de grond van het voormalige Indisch Veerhuys, maar omwonenden zijn fel tegen de plannen.

Ook het stadsbestuur en gemeenteraad willen eigenlijk helemaal geen woontoren op het Havenhoofd. Toch kan niemand iets doen tegen de plannen van de projectontwikkelaar. Het zeer oude bestemmingsplan staat volgens juristen van de gemeente woningbouw toe. De enige alternatieve locatie waar de projectontwikkelaar mee akkoord wilde gaan, was een andere plek op het Havenhoofd. Daar had de gemeenteraad dan donderdagavond wel mee moeten instemmen.

Bij een amendement over het onderwerp werden echter net zoveel stemmen voor als tegen uitgebracht: 22 om 22. Als de stemmen staken, dan is het gebruikelijk om het onderwerp tijdens de eerstvolgende vergadering nogmaals in stemming te brengen. Dat betekent dat ook over het complete raadsvoorstel pas dan wordt gestemd. Ondanks verzet van coalitiepartijen hield burgemeester Weerwind in zijn rol als voorzitter van de vergadering vast aan deze procedure.

Verkeerd gestemd
Saillant detail is dat CDA-fractievoorzitter Bastiaan Malotaux aangaf per ongeluk verkeerd gestemd te hebben bij het amendement. Was hij niet de fout in gegaan, dan zou het voorstel wel in stemming zijn gebracht en was er ook een meerderheid voor.

Wat de uitkomst van donderdagavond precies betekent hangt mede af van de houding van de projectontwikkelaar. Omwonenden hebben al aangegeven de bouwplannen tot aan de hoogste rechter aan te vechten.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Comments are closed.