Het nieuws over de aanvragen-stop bij de afdeling burgerzaken in Almere maakt de tongen los. Online laten inwoners weten dat zij niet blij zijn met de actie van de gemeente. Het is tot minimaal eind juli niet mogelijk om bij de gemeente Almere een identiteitsbewijs of paspoort aan te vragen.

Volgens de gemeente wordt het probleem veroorzaakt door de zomerdrukte en IT-problemen waardoor printers af en toe uitvallen. Alle gemaakte afspraken voor de maand juli gaan wel gewoon door, zegt de gemeente.

‘Wij worden doorverwezen naar Schiphol’

Voor het gezin van Orlando Callender uit Almere-Buiten komt de aanvragen-stop op een ongelukkig moment. “Mijn vrouw en dochters hebben twee weken geleden een vakantie geboekt. Helaas kwamen wij er onlangs achter dat het paspoort van mijn oudste dochter bijna verloopt.”

De gemeente geeft aan dat mensen in deze situatie een noodpaspoort bij de marechaussee kan aanvragen. Toch is dat juist waar Callender nu tegenaan loopt. “Wij hebben documentatie nodig, die verstrekt moet worden door de gemeente om een noodpaspoort aan te vragen. Maar ook die documenten kunnen wij nu dus niet opvragen. Wij zijn door de marechaussee doorgestuurd naar Schiphol om te kijken of we daar iets kunnen regelen.”

Toch heeft de Almeerder wel begrip voor de situatie van de gemeente. “Het is lastig en iedereen heeft het druk. En het is ook terecht dat ze zeggen dat het ook je eigen verantwoordelijkheid is om te kijken of je documenten goed zijn. Maar ik denk dat 95 procent van de mensen daar niet bij stilstaat. Wij hebben echt last minute geboekt, en willen dus een noodpaspoort aanvragen, maar dat wordt nu knap lastig.”

‘Waar blijft de zweep vanuit Den Haag?’

Op Facebook hebben veel mensen minder begrip voor de situatie van de gemeente. Zo schrijft een inwoner:  “Belachelijk dat je voor een belangrijk iets als je identiteitsbewijs of dergelijke zo lang moet wachten. Het is een basisdienst van een gemeente en dit zou niet op deze manier moeten mogen! Den Haag waar blijven jullie met hulptroepen of iemand die een zweep over de leidinggevende ambtenaren haalt hier?”

Een andere Almeerder vraagt de gemeente of de stop in juli wel mag. “Stel dat morgen je paspoort word gestolen of iets. Vind het echt krom dat iets verplicht is, ze het gewoon kunnen maken om het niet aan te bieden!! Heel slecht weer van Gemeente Almere. Je weet van te voren dat het druk is! Dat is al jaren zo.”

Raadsleden niet blij

Op Twitter spreken ook lokale politici zich uit tegen de maatregel. Zo schrijft VVD-raadslid Colette Holter:

Ook ChristenUnie-raadslid Berneditha Rijssel-Omusuo spreekt zich uit. 

 

Comments are closed.