68

Almeerders kunnen tot augustus geen paspoort of id-kaart aanvragen

Het is tot minimaal eind juli niet mogelijk om bij de gemeente Almere een identiteitsbewijs of paspoort aan te vragen. Volgens de gemeente is de oorzaak de zomerdrukte en een wereldwijd beveiligingsrisico bij softwarebedrijf Microsoft waardoor printers af en toe uitvallen. Alle al gemaakte afspraken voor de maand juli gaan volgens de gemeente wel gewoon door.

Almeerders die met spoed een id-kaart of paspoort nodig hebben kunnen volgens de gemeente terecht bij de Marechaussee. Zij moeten dan wel kunnen aantonen waar zij naartoe gaan en dat er al tickets en een hotel geboekt zijn. Zo’n nooddocument kost 50 euro en moeten mensen zelf betalen.

Ook problemen met andere documenten

Naast aanvragen voor een ID-kaart of een paspoort is het ook niet mogelijk om afspraak te maken voor een aanvraag of verlenging van een rijbewijs, een uittreksel uit de Basisregistratie Personen of een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Ook voor het melden van een voorgenomen huwelijk kunnen inwoners pas vanaf augustus weer terecht bij de gemeente.

Tekort aan personeel

De gemeente schrijft op haar website dat zij kampt met personeelstekorten bij de afdeling burgerzaken. “Één van de oorzaken van het niet kunnen maken van een afspraak in juli, is dat het nu extra druk is. Dat komt door de zomerperiode. Die is altijd al druk, maar door de recente versoepelingen van de maatregelen is die drukte extra groot. Er is meer personeel ingezet en de openingstijden zijn verruimd. Maar omdat veel meer gemeentes in Nederland dit probleem hebben, is nog meer personeel moeilijk te vinden en zijn zij niet op tijd ingewerkt.”

Gemeente vraagt om begrip

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er ook een verantwoordelijkheid is voor burgers. “Mensen hebben twee weken geleden gehoord dat ze op vakantie kunnen en gaan nu pas checken of hun paspoort nog geldig is. Wij hebben een planningsbord en dan kun je bij alle Almeerders zien wanneer hun paspoort verloopt. We zien dat er veel paspoorten zijn blijven liggen en mensen dus niet op tijd zijn langsgekomen voor een verlenging.”

De woordvoerder hoopt op begrip bij Almeerders. “We zitten nokvol en vinden het heel vervelend. We hopen ook op begrip voor de mensen die achter de balie staan. Want het is door de drukte momenteel niet leuk om daar te werken.

Dit vind je misschien ook interessant