52

Duidelijkheid over opening Floriade-kabelbaan komt volgende week

De rechtbank in Utrecht beslist volgende week woensdag of de Floriade-kabelbaan open mag voor het publiek. Maandag boog de rechter zich over het bezwaar van een inwoner van de stad, die van mening is dat de procedures niet juist zijn gevolgd.

De bouw is van start gegaan zonder dat benodigde vergunningen definitief waren en de gemeente heeft besloten de ingebruikname te gedogen.

David vs. Goliath
De zitting in Utrecht was een soort David tegen Goliath. De bezwaarmaker verscheen alleen, zonder enige juridische bijstand. Tegenover hem zaten maar liefst acht mensen. Het ging om twee advocaten van de Floriade, een advocaat van de gemeente, een paar ambtenaren, medewerkers van de Floriade BV en mensen van kabelbaan-fabrikant Doppelmayr. De Almeerder gaf aan behoorlijk onder de indruk te zijn van zo’n grote delegatie tegenstanders.

Een hele inhoudelijk discussie over de kabelbaan en de vergunning vond tijdens de zitting niet plaats. De rechtbank heeft van te voren al een hele hoop documenten gekregen die het doorlopen proces beschrijven. Wat overbleef waren een paar vragen aan alle partijen. Daarnaast lichtte de Almeerder zijn bezwaren nogmaals toe.

‘Gemeente trekt zichzelf voort’
‘Als je een dakkapel op je huis bouwt zonder vergunning, dan krijg je de gemeente over je heen en moet je hem afbreken. Maar nu die gemeente belang heeft bij de snelle aanleg van de kabelbaan, kan alles plotseling zomaar,’ was de boodschap.

Ook gaf de man aan zich zorgen te maken over een hoop andere zaken, zoals de veiligheid van het autoverkeer op de A6. Maar daar richtte deze zitting niet op, dus zal de rechter dat onderdeel niet meenemen in zijn afweging. ‘Het is een Spaghetti-brei aan procedures en vergunningen geworden, merkte de Almeerder op.

Floriade: baan volgende week zaterdag open
Als de rechter volgende week besluit dat de Almeerder géén gelijk krijgt, dan zal de Floriade de baan drie dagen later al openen voor het publiek. Dat is dan op zaterdag 17 juli. De baan moet al voorafgaand aan de opening mensen enthousiasmeren voor het evenement, zo vertelde de advocaat van de Floriade in de rechtszaal.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant