50

De voedselbank heeft lege schappen en hoopt op online donaties van gulle Almeerders

We boeken weer vakanties, gaan weer terug het terras op en kunnen weer winkelen zonder mondkapje. De coronacrisis lijkt al bijna voorbij, althans voor een groot deel van de mensen. Bij de voedselbank merken ze nog weinig van de versoepelingen en dat heeft grote gevolgen; lege schappen.

De vrijwilligers van de voedselbank stonden voor coronatijd vaak bij supermarkten. Het winkelend publiek werd dan gevraagd om iets voor de voedselbank te kopen. Door de coronamaatregelen hebben de vrijwilligers nog geen zicht op wanneer zij dit weer mogen doen. Daardoor loopt de organisatie dus veel donaties mis. 

In Almere kunnen minima zelf hun boodschappen doen in een speciaal ingerichte supermarkt van de voedselbank. Hierdoor hebben zij zelf meer keus in de producten die zij op een bepaald moment nodig hebben. Maar die keuzevrijheid is nu beperkt.

Scheefgroei tussen vraag en aanbod

Richard Bleije, bij de voedselbank verantwoordelijk voor het inrichten van de minimasupermarkt, geeft aan dat het de laatste weken erg lastig is om voldoende aanbod te bieden. “We staan leeg in de winkel. We krijgen steeds meer aanvragen van mensen die een beroep op ons doen, maar tegelijkertijd is het op het gebied van de voorraad behelpen. De verhouding tussen vraag en aanbod begint scheef te groeien.”

Door het beperkte aanbod is er een tekort aan onder meer suiker, toiletpapier en spaghetti. “Daarom moeten we nu echt tegen mensen zeggen dat ze maar één pak suiker mogen meenemen.” Een product is volgens Bleije wel goed op voorraad. “We komen om in de pastasaus.”

Online doneren is een succes

Om toch nog wat donaties binnen te halen hebben de vrijwilligers een online doneeractie opgezet. Via een website kunnen mensen een virtueel product uitkiezen en geld overmaken. Bleije en zijn collega’s kopen dat dan vervolgens zodat de voedselbank weer een beetje voller is.

De actie is een succes. “We zijn vorige week online gestart en er komt echt wel veel binnen. Met wat we tot nu toe ontvangen hebben kunnen we toch weer vier of vijf dagen vooruit. Maar dan wel echt met de restrictie dat mensen 1 product van iets meenemen.” Mensen die de voedselbank willen ondersteunen kunnen dat doen via deze website.

Dit vind je misschien ook interessant