52

Stadsbestuur positief over idee nationale feestdag Keti Koti

Het stadsbestuur van Almere staat positief tegenover het idee om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Als het aan hen ligt sluit Almere zich aan bij Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Die steden deden eind juni al een oproep aan het Rijk om van 1 juli een nationale feestdag te maken.

Keti Koti staat in het teken van het herdenken van slachtoffers en het feest van de afschaffing van de slavernij. Voordat Almere zich aansluit wil wethouder Froukje de Jonge wel weten hoe de gemeenteraad van Almere over het plan denkt. Daarom stelde ze voor om volgende week, op de laatste politieke markt voor het zomerreces, het onderwerp op de politieke agenda te zetten en erover te stemmen.

De ChristenUnie wil dat er dan ook wordt gediscussieerd over het wel of niet aanbieden van een excuus voor het slavernijverleden in navolging van Amsterdam. Volgens de ChristenUnie moet gekeken worden of Almere ook zo’n excuus moet aanbieden aan al die Almeerders die nakomelingen zijn van slachtoffers van de slavernij. D66 vraagt zich af of de stad Almere wel zo’n excuses moet aanbieden aangezien de stad in die tijd nog niet bestond. Dat in tegenstelling tot Amsterdam dat een grote rol speelde tijdens de slavernij.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant