44

Gratis maaltijden uitgedeeld voor Keti Koti

Duizend Her’Heri maaltijden zijn vandaag gratis uitgedeeld in Almere tijdens Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij. Heri Heri is een creools gerecht dat is ontstaan op de plantages in Suriname. Het was eeuwenlang het dagelijks voedsel voor de tot slaaf gemaakten.

Zij moesten lange dagen maken op het veld en kregen calorierijk voedsel van aardvruchten en bananen, aangevuld met gezouten vis uit Nederland. Dat maakt Heri Heri tot een gerecht met veel betekenis en symboliek in de Surinaamse gemeenschap.

Verbroedering in de stad
Hoewel ‘Free Heri Heri’ geen vast onderdeel is van de 1 juli-viering, creëert  het een moment waarbij men stilstaat bij het slavernijverleden zonder in het verleden te blijven hangen. ‘’Het verleden moet ons helpen om vooruit te kijken’’ aldus Anneke Dalger, voorzitter van Keti Koti Almere. ‘’Eten verbroedert. Het verbindt zwart en wit op een positieve manier. Als je samen eet, kom je dichter tot elkaar”.

De organisatie van Keti Koti Almere deelde de maaltijden uit bij Café op 2 in samenwerking met cultureel campagnebureau KIP Republic, die dat vorig jaar voor het eerst organiseerde in Amsterdam. Met deze samenwerking wil Keti Koti Almere zorgen voor verbroedering in de stad.

 

 

Dit vind je misschien ook interessant