71

Burgemeester Weerwind roept op tot nationaal onderzoek slavernijverleden

Burgermeerster Franc Weerwind wil een nationaal onderzoek naar het slavernijverleden van Nederland. Dat liet hij weten in zijn toespraak tijdens de Keti Koti herdenking in het stadhuis. Steden waar veel geld verdiend is aan de slavenhandel, zoals Utrecht en Amsterdam, hebben al aangekondigd om een eigen onderzoek te starten.

Weerwind wil het onderzoek uitbreiden. Het is niet alleen een verleden van de Randstad maar van heel Nederland volgens de Almeerse burgemeester. Hij maakte ook bekend een commissie te gaan leiden voor de oprichting van een slavernijmuseum. Dat museum moet in Amsterdam komen te staan. Weerwind gaat ook adviseren over de vorm die het moet krijgen.

In zijn toespraak noemde de burgemeester namen van zijn voorouders die tot slaafgemaakten waren. Hij heeft die namen gevonden in de slavenregisters die sinds vorig jaar digitaal te vinden zijn. Door deze namen aan te halen wilde hij benadrukken dat het om een ‘levendige geschiedenis’ gaat.

Bij de Keti Koti bijeenkomst spraken naast burgemeester Weerwind ook Anneke Dalger, de organisator van de viering. Jörgen Raymann moest kort voor de bijeenkomst afzeggen wegens ziekte, zijn toespraak werd uitgesproken door Cher Cruden, die bij Politie Midden-Nederland werkt. Muzikale optredens waren er van het koor Sinafir en zangeres Charine Eyne, bekend van The Voice.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant