Windsurfvereniging Almere-Centraal heeft de openbare toiletten die op het strand staan afgesloten. De toiletten zitten te vaak verstopt en zien er verschrikkelijk uit volgens de surfclub. Voorzitter van de Windsurfvereniging Peter Schlüter zegt dat de gemeente er niets aan doet terwijl die verantwoordelijk is voor het onderhoud. De surfclub aan het Gooimeer in Almere-Haven betaalde de afgelopen twintig jaar zelf de onderhoudskosten, maar nu is de maat vol.

Schlüter vindt het een onhoudbare situatie. Hij zegt dat wanneer je de deur open doet je gelijk al beestjes ziet krioelen. ‘’Er ligt zand op de grond, spinnenrag bij de vuilnisbak en het water in het toilet is smerig en troebel.’’ De gemeente geeft niet thuis volgens Schlüter. “Heel veel afdelingen van de gemeente hebben er op de één of andere manier iets mee te maken. Schoonmaakbeheer, gebouwenbeheer, gronduitgifte. Ik mis één concrete contactpersoon voor dit probleem.’’

Wat gebeurt er nu eigenlijk?

‘’Als het mooi weer is en druk op het strand gooien strandgasten en kinderen die dat leuk vinden troep in de toiletten’’ aldus Schlüter. ‘’Grind, stenen en maandverband. Strandgasten op de vingers tikken heeft geen zin. We hebben vuilnisbakken in de toilethokjes gezet en plakkaten opgehangen met de tekst ‘Stop er niets in wat je er niet in moet gooien’. Maar toch zijn er mensen die er van alles in stoppen inclusief hele rollen WC-papier.”

De surfvereniging moet professionele hulp inschakelen om de toiletten te ontstoppen. Een urenlange klus. “Het inhuren van een rioolontstopper kost serieus geld,” zegt Schlüter. “Je betaalt er al gauw zeshonderd euro voor.” Vorig jaar hebben ze ruim 4.500 euro moeten dokken en de afgelopen jaren een slordige tienduizend euro, schat Schlüter. “Vroeger hadden we vrijwilligers die probeerden de verstopping te verhelpen. Maar de verstoppingen zijn nu zo ernstig dat het ze niet meer lukt.”

Probleem van de gemeente
Volgens Schlüter is het onderhoud van openbare toiletten op andere plekken in Almere ook niet best. “Elke badgast zal beamen dat de WC’s beneden de norm zijn qua schoonmaak en beheer.” De gemeente heeft hem beloofd dat er vóór 10 juli een oplossing komt. ‘’Betaalt de gemeente de kosten niet, dan gaan de WC’s op slot. Wij kunnen de rioolontstopping niet meer betalen. Betalen ze wel mee, dan gaan de deuren weer open en is iedere badgast weer gewoon bij ons welkom.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Comments are closed.