Almere heeft een kans gemist door zich niet aan te sluiten bij de oproep van de vier grootste steden om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Dat vindt Anneke Dalger, organisator van Keti Koti in Almere. De wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht stuurden vorige week een brief naar de partijleiders van de Tweede Kamer. Daarin roepen zij op om de volgende regering de opdracht te geven tot een nationaal onderzoek naar het slavernijverleden. Er wordt ook gevraagd om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. 

Anneke Dalger had graag gezien dat Almere zich hierbij had aangesloten. “Almere is geen dorp meer, dat hoort tussen de grote steden. Ik weet wel dat je de grote vier hebt, maar Almere heeft relatief gezien de meeste Caribische inwoners.”

“Hoe breder we als steden het draagvlak tonen, hoe beter. Het is namelijk niet iets van de grote steden alleen, het is een gemeenschappelijke geschiedenis die ons allemaal aan gaat. Voor veel Nederlanders die uit de overzeese gebieden komen, is het een vorm van erkenning. Dit hoort in de Nederlandse samenleving thuis.”

Steeds meer steden vieren Keti Koti
Keti Koti is een Surinaamse feestdag, waarbij stilgestaan wordt bij de afschaffing van de slavernij. De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor het slavernijverleden van Nederland. Zo wordt ook op steeds meer plekken in het land Keti Koti gevierd. In navolging van Amsterdam, Rotterdam en Almere, is er nu ook een herdenking in Zwolle. “We hebben onderling een app-groep. Fijn dat we het op steeds meer plekken vieren, want het hoort niet alleen in de hoofdstad. Je wilt de geschiedenis aan iedereen vertellen en niet iedereen woont in Amsterdam. Je wilt het in je eigen plek herdenken.” aldus Anneke.

Keti Koti wordt in Almere op woensdag 30 juni gehouden. Omroep Flevoland zendt de herdenking van 19.00 tot 20.00 uur live uit. Gastsprekers zijn Jörgen Raymann en burgemeester Franc Weerwind.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

 

 

Comments are closed.