57

Lerarentekort in basisonderwijs blijft groot

Het lerarentekort in het basisonderwijs in Almere blijft een groot probleem: 14,6 procent van alle banen staan nog open. Dat blijkt uit recent onderzoek van het ministerie van Onderwijs onder vijf grote gemeenten. Alleen in Den Haag is het tekort aan leraren nog 0,3 procent groter dan in Almere.

Vooral in Almere Poort is het tekort zorgelijk. Van al het beschikbare werk is daar 28 procent niet ingevuld. In andere stadsdelen is de nood ongeveer de helft kleiner. De Almeerse Scholen Groep (ASG) heeft 40 basisscholen onder zich en herkent de problemen. “Zo’n twee, drie weken geleden hadden we 134 vacatures openstaan”, vertelt woordvoerder Grada Huis van ASG. “We hebben ook met andere scholen een noodplan geschreven, maar dit los je niet in één jaar op.”

Ook in andere steden zijn de problemen groot. Den Haag heeft met 14,9 procent het grootste tekort, gevolgd door Almere (14,6), Rotterdam (12,7), Amsterdam (12,5) en Utrecht (5,5). De onderwijswethouders van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zeggen in het Algemeen Dagblad dat een schoolsluiting dreigt. Het is niet bekend of de Almeerse onderwijswethouder Roelie Bosch denkt dat die situatie ook voor haar gemeente geldt.

Van schoolsluiting is bij ASG geen sprake van, vertelt Grada Huis. “We voegen bijvoorbeeld klassen samen om dit op te vangen.” Maar ze erkent dat dat geen structurele oplossing is. “Er is te weinig aanwas van nieuwe leraren terwijl een grote groep onderwijzers ook binnenkort met pensioen gaat”, vertelt Huis. “We hebben in Almere een regiegroep met alle schoolbesturen bij elkaar en de uitvoering van het noodplan verloopt voorspoedig, maar daarmee kan je niet ineens het probleem voor 100 procent oplossen.”

Huis zegt dat de leraren worstelen met het tekort. “Er zijn een hoop leraren die tot het gaatje willen gaan en veel meer werken dan dat ze zouden willen. Maar die zien de problemen ook en werken dan toch maar door”, vertelt Huis. “Het is maar goed dat iedereen binnenkort met vakantie kan.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant