48

Almere kampt met personeelstekort in horeca

Tot diep in de nacht een drankje doen in de kroeg en weer uit eten zonder vervroegde sluitingstijd. Sinds dit weekend draait de horeca weer volop. Toch zorgen de versoepelingen voor problemen op de werkvloer. Er is namelijk een personeelstekort. Volgens Tommy Ingenbleek, van het Almeerse horecaplatform Horeca036, kan de Almeerse horeca het nog maar net aan. “Sommige horeca-eigenaren hebben er zelfs voor gekozen om maar een dag extra dicht te blijven.”

De versoepelingen gingen sneller dan gedacht waardoor het vinden van nieuwe werknemers moeilijker werd, zegt Tommy. Want oud-werknemers zijn niet altijd makkelijk terug te halen.  “Oude vaste krachten hadden in de periode dat de horeca dicht was ergens anders een nieuwe baan gevonden. In de bouw bijvoorbeeld. Daar moet je wel vroeg opstaan maar dan heb je de middag vrij. In de horeca is dat natuurlijk precies andersom en dan klinkt dat niet meer zo aantrekkelijk.”

Brasserie Julia in Almere Haven kan wel volledig open, maar komt aardig wat handen tekort. “Er staan verschillende vacatures open: afwashulp, bediening en vakantiekrachten. We werken allemaal hartstikke hard om het hoofd boven water te houden”, vertelt eigenaresse Julia van Beem die zelf zes dagen per week 13 uur op de werkvloer staat. “Nu we de vakantieperiode in gaan missen we voornamelijk tijdelijke krachten in ons team. Deze uren worden normaal gesproken opgevuld door jongeren. Maar deze groep heeft tijdens de lockdown baantjes gevonden bij de supermarkt. Dat is toch iets zekerder.” Van Beem vertelt dat gasten wel veel begrip hebben voor de situatie. “Het kan soms zijn dat het door de drukte wat langer duurt. Als we dan uitleggen dat we een personeelstekort hebben door de coronacrisis, zijn de meeste gasten gelukkig erg begripvol.”

Dit vind je misschien ook interessant