43

Gemeente Almere stopt per direct met anti-bedelcampagne

De gemeente Almere stopt met de campagne #weetwatjegeeft waarin werd gevraagd om geen geld te geven aan bedelaars. Er was veel kritiek op de campagne en ook partij GroenLinks maakte bezwaar bij verantwoordelijk wethouder Julius Lindenbergh. De gemeente zegt dat de campagne een te harde smaak heeft gekregen. “Dat betreuren we.”

Volgens Lindenbergh moet er onderscheid worden gemaakt; “natuurlijk moet je voor de persoon mededogen hebben, maar voor de actie van het bedelen moeten we dat als maatschappij juist niet hebben.” In de campagne wordt onder meer gezegd dat bedelaars hun geld in sommige gevallen direct uitgeven aan hun verslaving en dat ze dus niet geholpen zijn met geld van voorbijgangers.

Geld geven is niet nodig

Ook burgemeester Weerwind was voorstander van de campagne, omdat volgens hem bedelaars teveel overlast veroorzaken in het stadscentrum. “Dit was nodig om duidelijk te maken dat we voor dak- en thuislozen een warme maaltijd bieden, voorzieningen bieden en een inkomen. Niet iedereen maakt daar gebruik van, maar we werken nauw samen met Kwintes en het Leger des Heils om deze mensen een thuis te kunnen bieden.”

Overlast lijkt mee te vallen
De gemeente stopt de campagne per direct. ”Als gemeente evalueren wij deze campagne en blijven we ons samen met onze partners inzetten voor kwetsbare inwoners”. Inwoners van Almere zijn een crowdfundingactie gestart om geld op te halen voor Almeerse daklozen.

Onlangs ging 1Almere de straat op om te polsen bij winkeliers en winkelend publiek in hoeverre zij overlast ervaren van de bedelaars in de stad. Toen bleek al dat het gevoel van overlast wel mee valt.
Ben je benieuwd naar wat er uit het straatonderzoek kwam? Bekijk het artikel ‘zwerversoverlast valt mee’. 


Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant