77

Floriade-kabelbaan loopt op diesel

De kabelbaan op het Floriadeterrein in Almere draait tot nu toe op een diesel aggregaat. Dat terwijl het evenement gaat over ‘groene oplossingen’ die steden duurzamer moeten maken.

Op de vraag waarom de baan geen gebruik maakt van het vaste elektriciteitsnet gaat de Floriade BV niet in. Wel zegt een woordvoerder dat het de bedoeling is om dit binnenkort alsnog te doen.

Floriade: ‘Milieuvriendelijker dan bus of tram’
Op de vraag of het inzetten van een dieselgenerator niet botst met het thema van een groene wereldtuinbouwtentoonstelling komt eveneens geen direct antwoord van de Floriade. “De kabelbaan produceert in een vergelijking met een tram of bus veel minder CO2”, is de reactie van de woordvoerder. “Dit sluit goed aan bij onze wereldtuinbouwtentoonstelling met het thema Growing Green Cities. Het is een unieke kans om de duurzame potentie van stedelijke kabelbanen te tonen.”

Van duurzaamheid is niks te zien
“Dit is onacceptabel!” Fractievoorzitter Hassan Buyatui van NIDA in Almere heeft geen goed woord over voor de inzet van een dieselgenerator bij de kabelbaan op het Floriadeterrein. De eenmansfractie heeft samen met de Partij voor de Dieren vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder.
Volgens Buyatui heeft de Floriade duurzaamheid hoog in het vaandel, maar is dat nu niet meer te zien. Ook fractievoorzitter Jaap Steenkamer van GroenLinks had liever gezien dat de kabelbaan niet door fossiele brandstof aangedreven wordt. Toch ziet hij dit niet als een heel groot probleem. “Het is een beetje klein bier.”

Binnenkort op het stroomnet
Volgens Steenkamer moet er naar de grote zaken gekeken worden, zoals een Smart Grid om warmte op te slaan, en cementloos bouwen. Dat levert volgens GroenLinks een grotere CO2-besparing op dan een alternatief voor het aggregaat bij de kabelbaan.

Buyatui van NIDA is het daar niet mee eens. “Iets laten draaien op diesel is iets uit de jaren 1900. Dat moeten we echt niet hebben bij de expo Floriade 2022.” Een woordvoerder van de Floriade BV laat weten dat het de bedoeling is om de kabelbaan binnenkort op het stroomnet aan te sluiten. “Ik had graag gezien dat het eerder was gebeurd”, vertelt ook Steenkamer van GroenLinks.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant