75

Almeerse Anita heeft duizenden Spaanse sinaasappelkistjes

Wanneer de deuren van Anita’s atelier opengaan is het alsof je het vliegtuig hebt genomen naar een zonnige Spaanse stad. Overal waar je kijkt staan Spaanse sinaasappelkistjes bovenop elkaar gestapeld. Anita Nijman verzamelde er ruim 2000 van in haar atelier bij broedplaats De Blauwe Reiger in Almere Haven.

De kistjes zijn allemaal afkomstig uit de jaren 70. Spaanse sinaasappelboeren gebruikten de kistjes om op te vallen op Nederlandse veilingen. Daarom is ieder kistje ook uniek met een eigen design.

Anita maakt er dienbladen, krukjes en kijkdoosjes van. En daar gaat behoorlijk wat tijd in zitten. Met het grote aanbod aan kistjes is ze altijd aan het zoeken welk design zij voor een nieuw project gaat gebruiken. Die creativiteit gebruikt ze ook buiten haar atelier. Zo reed ze eens in een ‘rijdende sinaasappelkist’ naar Spanje. Hoe dat eruit ziet zie je in de eerste aflevering van Makers van Almere Haven.

Deze week is er iedere dag een portret te zien van een creatieve maker uit Almere Haven. Tijdens het Open Atelier Weekend op 26 en 27 juni openen zij hun deuren voor publiek.

 

Dit vind je misschien ook interessant