32

Geluidsfragmenten slavernijverleden verwerkt tot muzikaal kunstwerk

Almeerders kunnen een bijzonder concert verwachten: cultuurmaker Vernon Chatlein wil Almeerders kennis laten maken met een collectie van  geluidsfragmenten uit het Caribisch gebied. De collectie bevat liederen en anekdotes uit de Afro-Curaçaose cultuur, die zijn opgenomen door nazaten van tot slaaf gemaakte personen. Chatlein deed onderzoek naar de collectie in het muzikaal archief van Curaçao en heeft de geluiden verwerkt tot een muzikaal kunstwerk. Dat is vandaag te horen tijdens het concert ‘Voices In Letters: Imershón’ in Almere.

De collectie van digitale geluidsopnames heeft een naam: Zikinzá. Dat is Papiaments is voor ‘woorden die een geluid omschrijven’. De geluiden zijn verzameld in de jaren ’60 door Paul Brenneker, een Nederlandse pater, en Elis Juliana, een Curaçaose antropoloog. Met het concert wil Chatlein Almeerders dichter bij elkaar brengen en de stad kennis laten maken met het culturele erfgoed van Caribisch Nederland. ‘’Ik zie veel diversiteit in de stad, maar de mensen staan niet in contact met elkaar.” vertelt hij.

Verbinding
‘’Artiesten hebben een verantwoordelijkheid om de maatschappij een spiegel voor te houden.’’ aldus Chatlein. ‘’Ik wil mijn stadsgenoten kennis laten maken met hoe mooi het cultureel erfgoed van het Caribisch gebied is en hoe we met elkaar verbonden zijn’’. Om die reden kiest Chatlein ervoor om de geluidsweergave van de muziek via vier kanalen te laten lopen. ‘’Het quadrafonisch surround system zorgt ervoor dat het publiek als het ware wordt ondergedompeld in de unieke geluidsfragmenten.’’ Dat verklaart de betekenis van het woord ‘Imershón’, de naam van het evenement.

‘Voices From Letters: Imershón’ vindt plaats op vrijdag 18 juni om 20.00 uur plaats bij Cultuurhuis Casa aan het Weerwaterplein.

 

 

Dit vind je misschien ook interessant