57

Stichting AAP redt drie chimpansees uit Frankrijk

Medewerkers van de Almeerse Stichting AAP zijn onderweg naar Frankrijk om daar drie chimpansees te redden. Congo, Tino en Yimmy worden opgehaald bij een circus waar ze jarenlang moesten optreden.

Teamleider Pieter Levelink van het chimpansee-complex van AAP is samen met twee collega’s onderweg. Volgens hem is het nog onduidelijk wat ze precies aantreffen in Frankrijk. Het is namelijk nog niet duidelijk hoe de dieren eraan toe zijn en hoe ze wonen.

De eigenaar van de apen heeft zelf Stichting AAP benaderd. Het circus treedt niet meer op. De dieren worden nu als huisdier gehouden, maar dat mag niet van de Franse overheid. Daarom moet de eigenaar de chimpansees wegdoen.

Als de medewerkers van AAP ter plaatse zijn, worden de chimpansees verdoofd en vervolgens in een transportkist naar Nederland vervoerd. In Almere gaan ze drie maanden in quarantaine. Daarna worden ze geïntroduceerd bij de andere chimpansees.

Vooral bij Congo is dat spannend, aldus Levelink. Het dier is namelijk al ouder dan 50, dus het is afwachten hoe het met hem gaat de aankomende tijd.

Dit vind je misschien ook interessant