106

Zwerversoverlast ‘valt mee’

De gemeente Almere startte onlangs met de campagne #weetwatjegeeft.  Die is bedoeld om Almeerders erop te wijzen dat ze beter geen geld kunnen geven aan bedelaars. Mensen die bedelen zouden voor overlast zorgen in het stadshart. Daarom gingen wij de straat op om te horen hoe dit leeft onder Almeerders.

Bij de AKO boekhandel zegt het personeel dat de NS wel goed ingrijpt, maar dat de politie soms niet wil komen. En als de politie wel komt, gaan de zwervers de ene deur van het station uit en via de andere kant weer binnen. En dat helpt niet, zeggen ze bij de boekhandel. Volgens een NS medewerker Veiligheid & Service mogen ze zwervers aanhouden, maar liever werken ze de-escalerend.

Empathie
Toch kunnen de zwervers ook op empathie rekenen. ‘’Waar moeten ze anders heen gaan?’’ zegt een voorbijganger. Ze vertelt dat er in de Citymall regelmatig personen rond hangen. ‘’Vooral wanneer het buiten koud is. De laatste tijd is het wel minder’’. Winkelmanager van slijterij DirckIII heeft er minder last van. ‘’Ja, ze komen wel binnen in de winkel, maar kopen wat ze moeten hebben en gaan dan weer weg.’’

Gedrag
Bij de Lidl aan de Blekerstraat staat een winkelbeveiliger. Volgens hem is het rustig in de winkel en weten de zwervers die binnenkomen zich te gedragen. ‘’Een enkele keer komt het weleens voor dat ik iemand de winkel uit moet zetten. Dan krijg je een grote bek of ze reageren brutaal, maar dat doen ze ook wanneer de politie moet komen. Die neemt ze dan vaak ook mee richting het bureau’’. Toch denkt de beveiliger dat het over het algemeen wel mee valt met de overlast.

Aanspreken
De eigenaar van ROQ Consulting deelt ook zijn mening. De ondernemer loopt regelmatig in het centrum en praat met de zwervers. ‘’Ik spreek sommige gasten in het voorbijgaan wel eens aan. Even die menselijke kant tonen. Soms schrikken ze daarvan, maar geven toch antwoord op mijn vragen. Ze zijn natuurlijk gewend om genegeerd of uitgescholden te worden’’

Campagne
Het valt op dat de campagne van de gemeente bij het winkelend publiek niet bekend is. Op de vraag of ze weleens iets geven aan een bedelaar zijn de antwoorden verdeeld. Waar de meesten dat weigeren, is een enkeling bereid om te helpen. ‘’Je weet natuurlijk niet wat er speelt. Ze zijn niet allemaal drugsverslaafde daklozen. Soms speelt er veel meer dan je op voorhand zou denken’’ zegt een winkelende dame. ‘’Ik geef niet graag geld, maar zeg wel dat ik eten voor ze kan kopen’’.

 

Dit vind je misschien ook interessant