De Brits-Nederlandse producent van vegetarisch vlees, Meatless Farm, heeft een Europees overslagpunt en een productiehal in Almere geopend.

De onderneming wil daarmee inspelen op de groeiende vraag naar plantaardige voeding in Europa. Meatless Farm zit sinds deze week onder één dak met vleesverwerkingsbedrijf Van Loon op industrieterrein De Vaart. Dat bedrijf maakte voorheen de plantaardige vleesvervangers van de Britse producent.

Meatless Farm is van oorsprong een Britse onderneming. Het hoofdkantoor zit sinds vorig jaar in Nederland. Volgens marketingdirecteur Ferry Kamp komt dat, omdat aan het Europese vasteland veel kennis over producten met plantaardige eiwitten is. Meatless Farm laat zijn vegavlees bij partners maken. Dat veranderde onlangs in Canada en nu ook in Nederland. “De productiehal van Van Loon is in tweeën gesplitst, een deel is omgebouwd tot ‘no meat factory’.” Inmiddels zijn twee operationsmanagers aangenomen, mogelijk volgen nog vacatures voor productontwikkelaars.

Binnenkort te koop in de supermarkt
Het vegavlees van Meatless Farm gaat na de productie naar retailers en restaurants. Het gehakt en de burgers, worstjes en kip van plantaardige eiwitten van Meatless Farm liggen sinds eind vorig jaar in de schappen van groothandel Crisp. Daar kwam in mei Sligro bij. Binnenkort komen de producten beschikbaar voor het grote publiek, in de supermarkt. Dan volgt een introductie bij de Jumbo. “Na bewezen succes schalen we op.”

Meatless Farm werkt samen met collectieven van boeren in Scandinavië. Daar komen de erwten in de producten vandaan. Het bedrijf wil ingrediënten nu ook dichter bij huis halen, zoals uit Flevoland. “Hoe dichterbij, hoe beter. We willen nauw samenwerken met boeren en hen ook helpen met transities, zoals overstappen op andere gewassen of een overstap van veeteelt naar landbouw. Ook in Flevoland.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Comments are closed.