74

Biomassacentrale mag van de rechter gebouwd worden

De biomassacentrale in Diemen mag er komen. De plannen van Vattenfall voldoen volgens de rechtbank aan de eisen. Gemeente Almere is tegen de komst van de biomassacentrale.

Het is de bedoeling dat de centrale energie gaat leveren aan 90.000 woningen in Almere en Amsterdam. Maar de gemeenteraad van Almere twijfelt aan de duurzaamheid van de centrale. Het verbranden van houtkorrels zou voor luchtvervuiling zorgen. Ook vermoedt de gemeente Almere dat het stoken van hout de huidige CO2-uitstoot van de centrale niet verlaagt. De uitstoot zou schadelijk zijn voor de gezondheid.

Natuurorganisaties denken daar net zo over en zijn naar de rechter gestapt om de komst van de centrale tegen te houden. Ze hoopten dat de Omgevings- en Natuurvergunning die eerder verleend is door de provincie Noord-Holland, afgekeurd zou worden. De natuurorganisaties hebben na de uitspraak aangekondigd in hoger beroep te gaan bij de Raad van State.

De oorlog gaat door
“Jammer, deze slag hebben we verloren maar niet de oorlog. Die biomassacentrale komt er voorlopig niet. Vattenfall zal niet beginnen met de bouw totdat de vergunningen onherroepelijk zijn. Als er begin volgend jaar nog niet gebouwd is dan wordt de pot met geld – 395 miljoen euro SDE subsidie – teruggevorderd”, zegt Comité Schone Lucht.

Omdat de biomassacentrale zo veel weerstand oproept, is het maar de vraag of Vattenfall wil doorgaan met de bouw. Het bedrijf wil eerst zeker weten of klanten en de politiek wel warmte uit biomassa willen hebben.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant