74

Agressieve ekster treitert Literatuurwijk

Inwoners van de Literatuurwijk in Almere hebben last van een agressieve ekster. De vogel heeft alleen maandag al in de buurt van de Leonard Roggeveenstraat twee mensen belaagd. Soenita Loilargosain gebeurde het zelfs tot twee keer toe.

Loilargosain woont al twintig jaar in de Literatuurwijk maar is niet eerder aangevallen door een ekster. Ze schrok dan ook toen de vogel haar belaagde. “Ik hoorde plotseling iets over mij heen scheren en naar mijn hoofd grijpen: de klauwen van een ekster.” Ze is niet zichtbaar gewond, maar heeft wel pijn.

‘Aankijken en niet weglopen’

“Ik heb nog geprobeerd de ekster weg te jagen”, vertelt het slachtoffer. “Eerst ben ik weggedoken en heb ik met m’n armen gezwaaid. Toen ben ik snel naar huis gelopen.” Loilargosain is nog steeds van slag als ze haar verhaal vertelt.

Ze heeft begrijpelijk maar niet op de beste manier gereageerd, zegt de Almeerse stadsecoloog Ton Eggenhuizen. “Als je wegloopt, heeft de ekster het idee dat hij gewonnen heeft, en doet hij het een volgende keer weer.” Als je maar afstand houdt en naar ze kijkt, gebeurt er volgens hem helemaal niks.

De eksters doodschieten of uit de wijk wegjagen, zoals sommige buurtbewoners voorstellen, is volgens Eggenhuizen geen oplossing. Ook een vogelverschrikker werkt niet. Eggenhuizen: “Sommige vogels broeden onder de hoed van een vogelverschrikker. Daar gaat na verloop van tijd geen dreiging meer van uit.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant