Sinds 2015 hebben 63 mensen bij de gemeente Almere een verzoek voor geslachtsverandering ingediend. Volgens Michelle de Jong, voorzitter van de Transgendergroep Almere, is Almere zelfs de transgenderhoofdstad van Nederland. “Je zou het wellicht niet denken, maar Almere heeft van heel Nederland de meeste transgenders in huis, zelfs meer dan er in Amsterdam wonen. Terwijl er daar meer geslachtsveranderingen worden aangevraagd, wonen er hier toch echt de meeste transpersonen.”

Van de 63 aanvragen zijn 20 personen daadwerkelijk geboren in Almere, de rest is in een andere stad of in het buitenland geboren. Met een verzoek voor geslachtsverandering kunnen transpersonen een ander geslacht in het paspoort laten zetten dan het geslacht waarmee zij geboren zijn.

‘Hijs dagelijks de transvlag’

De Jong denkt dat Almere een erg transvriendelijke stad is. “Wij zijn een trendsetter met het transgenderpad”, een zebrapad geschilderd in de kleuren van de transgendervlag. “Wat ik wel vaak zie is dat mensen er overheen lopen en het mooie kleuren vinden, maar eigenlijk niet weten wat de achterliggende gedachte is.”

Het transgenderpad draagt volgens de Almeerse wel bij aan de zichtbaarheid van transpersonen in de stad. Daarom heeft zij ook een verzoek ingediend bij de gemeente om dagelijks de transgendervlag te hijsen op het stadhuis. “Als je als gemeente zo hoog en vol bent dat Almere een kleurrijke gemeente is, dan vind ik dat je die vlag dagelijks moet hijsen. Iedereen is welkom in Almere.”

Toch denkt ze niet dat er vanaf volgende week dagelijks een transvlag te zien is op het stadhuis.  “Almere heeft een vlaggenprotocol waardoor je niet dagelijks de vlag mag hijsen. Maar de wens blijft. Sommige dingen gaan nou eenmaal erg snel en andere zaken hebben een langere adem nodig.

Comments are closed.