Het gaat slecht met het aantal broedende roofvogels in de omgeving van Almere. Jaarlijks is er in circa tien van de twintig gecontroleerde nesten activiteit. “Nu heb ik twaalf nesten gecontroleerd en ik heb nog maar één bewoond nest”, vertelt stadsecoloog Ton Eggenhuizen.

Onder andere de haviken en buizerds in het Pampushout hebben het zwaar. Normaal gesproken krijgen de jonge roofvogels in deze tijd van het jaar een ring, zodat ze gevolgd kunnen worden. De nesten moeten hiervoor in de gaten gehouden worden. Zodoende kwamen Eggenhuizen en zijn collega’s tot de constatering dat het aantal broedende roofvogels “dramatisch slecht is”.

Natte voorjaar
De stadsecoloog denkt dat het lange, koude en natte voorjaar een belangrijke reden is voor de forse daling van het aantal broedende roofvogels. “Dat heeft er voor gezorgd dat de vrouwtjes niet in de conditie komen om eieren te gaan leggen. Ze kunnen weinig voedsel vinden. En vogels die op het vaste moment met broeden beginnen gaan dan gewoon een jaar overslaan.”

Ook corona kan een rol hebben gespeeld. Vanwege de pandemie gaan mensen vaker de bossen in. Roofvogels kunnen zich hierdoor teveel opgejaagd voelen. “Dat zorgt er wel voor dat hij steeds minder de tijd krijgt om te gaan jagen. Dat zal zeker ook een bijdrage leveren”, denkt Eggenhuizen.

Het is volgens de stadsecoloog geen groot probleem dat er een jaar is met weinig broedende roofvogels. “Maar dat mag niet elk jaar het geval zijn. Blijf op de paden of houdt de hond aan de lijn waar het moet.”

Ook in Noordoostpolder is het “treurig”
Volgens Harold Boer van Landschapsbeheer Flevoland is de situatie in Noordoostpolder ook treurig te noemen. Vorig jaar was er nog woningnood voor de torenvalken en moesten er nestkasten bijgeplaatst worden. Dit jaar zijn slechts een twintigtal van de ruim 160 nestkasten in gebruik.

Ook hier dezelfde redenen: er was de laatste tijd weinig voedsel, en tijdens de vorstperiode zijn sommige roofvogels naar warmere oorden getrokken. Boer hoopt dat deze vogels op termijn terugkomen. Sommige buizerds hebben nu nog wel een nest geprepareerd, maar leggen er dit jaar geen eieren.

Comments are closed.