52

Kasteel Almere beplakt met gigantische Hulk

“De Hulk staat voor ons symbool voor Almere: groen, eigenzinnig en krachtig. Maar we vinden het vooral tof omdat het groen zo lekker van de toren af knalt”, vertelt één van de kunstenaars van Kamp Seedorf. Het kunstenaarscollectief heeft het kasteel bij Almere onder handen genomen en het gebouw voorzien van onder meer een gigantische afbeelding van de superheld de Hulk.

De mensen van Kamp Seedorf willen anoniem blijven. Dat is een deel van het succes. De mysterieuze kunstenaars hebben het nu voorzien op drie kanten van de hoge toren van het vervallen kasteel bij Almere. “Op de kant die uitkijkt op de stad, staat een enorme Hulk: de stoere stad. De zijde richting Almere Buiten is een ode aan de stad, een door de natuur overgenomen ruïne met daarop de letters ALLY en een standbeeld van een zeepaardje, het symbool van Almere. De kant richting Almere Haven wordt een grote Transformer: symbool voor de stad die steeds in verandering is”, vertelt één van de kunstenaars.

Opdracht van de gemeente
Almere wilde iets doen om de aandacht te vestigen op de Floriade die over een klein jaar begint in de stad. De stad heeft vorig jaar Kamp Seedorf benaderd met de vraag of zij iets speciaals konden bedenken. “Ik heb toen gelijk gezegd: dat is goed, maar dan willen we iets met het kasteel bij Almere en we willen de vrije hand hebben. De gemeente moest daar wel over nadenken, maar is akkoord gegaan en wij zijn onze plannen gaan uitdenken. Met dit dus als resultaat. De eigenaar van het kasteel (red.: Gravin B.V.) vond het ook goed, zolang we alles netjes zouden achterlaten”, vertelt één kunstenaar.

Kamp Seedorf is een streetart-collectief uit Almere en is bekend geworden vanwege de kunstwerken van voetballers en rappers. Het werk wordt gemaakt op papier, dat op muren en viaducten wordt geplakt. Zelf noemen de kunstenaars hun werk semi-permanent, omdat het makkelijk te verwijderen is. Het werk is op meerdere plekken in Europa te zien, maar verdwijnt soms ook weer snel.De afgelopen maanden is het collectief bezig geweest met het ontwerpen en maken van de enorme vellen papier. Dit gebeurde in een loods. “We hebben een kilometer papier gebruikt, van 1,5 meter breed. Normaal werken we veel kleiner. Maar nu moesten we echt gaan nummeren en alles netjes opbergen, zodat het niet een te grote puzzel zou worden bij het opplakken”, vertelt een kunstenaar.

Hoe lang het werk te zien blijft, is niet zeker. “Het weer heeft natuurlijk wel invloed, maar mensen kunnen er in ieder geval niet bij komen. Het zit op de toren en bovendien is het gebied rond het kasteel verboden terrein”, vertelt één van de kunstenaars.

Dit vind je misschien ook interessant