121

Bewoners Pastelstraat starten buurtcollectief tegen slecht onderhouden groen

Het groen groeit hard in de Pastelstraat, in de Regenboogbuurt in Almere. Iets té hard, vindt een aantal buurtbewoners. De Almeerders klagen al jaren bij de gemeente over het slecht onderhouden groen, maar zonder succes. Met een buurtcollectief hopen ze daar verandering in te kunnen brengen.

Initiatiefnemer Jeroen Groot zegt dat de omliggende grasvelden zijn veranderd in onkruidvelden met veel zwerfafval. “We wonen in een stad, niet op het platteland. Daar hoort wel een ecologisch beheer bij, maar dit bederft gewoon ons woongenot.” Het gras staat volgens de buurtgenoten zo hoog dat kinderen er niet meer kunnen spelen. Ook het uitlaten van honden is lastig. Het liefst ziet de buurt een gladgeschoren grasveld waar ze van de zomer weer eens gezamenlijk een buurt-barbecue kunnen houden.

De gemeente legt uit dat ervoor is gekozen om het grasveld te laten groeien vanwege de flora en fauna. “Samen met onze groenaannemers zorgen we ervoor dat onze stad goed onderhouden wordt. Maar tegelijkertijd willen we de natuur ook de ruimte geven. Dat wil zeggen dat we kijken of het echt nodig is om te maaien en soms ook het maaien overslaan of maar een klein stukje doen, zodat flora en fauna gewoon kunnen groeien. Maar we moeten altijd afwegingen maken. Er moet een goede balans worden gevonden tussen ecologie, maar ook functie. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalveld of overlast door hooikoorts.”

Desnoods zelf maaien
Groot heeft niets tegen bloemetjes en bijtjes in zijn buurt. “We hebben hier specifiek lavendel aangeplant als buurtcollectief. Als er ergens bijtjes, hommels en insecten zitten is het daarin. Vogels, egels, vossen, het loopt hier allemaal. Maar die liepen hier ook al toen het gras netjes gemaaid was.” Inmiddels hebben zich al ruim vijftig bewoners aangesloten bij het collectief. Groot verwacht naar eigen zeggen nog veel meer aanmeldingen. Mocht de gemeente niet in actie komen, dan ziet hij maar één andere oplossing: zelf het gras maaien.

Dit vind je misschien ook interessant