71

Walk of Fame #3: de laatste vlucht van Short Stirling BK716

Ieder jaar wordt in Almere een Walk of Fame tegel uitgereikt. Er zijn drie kanshebbers om vereeuwigd te worden in het centrum van Almere. In een drieluik geven wij de genomineerden een podium. Vandaag de gebeurtenis van Short Stirling BK716.

De Walk of Fame is door het hele centrum van Almere te vinden. Op iedere tegel staat een Almeerse gebeurtenis of bijzonder persoon vermeld. De eerste tegel gaat terug naar 1974 en gaat over de naamgeving van Almere Stad.

De Short Stirling BK716 werd vorig najaar uit het Markermeer opgedoken en geborgen. In het vliegtuig zaten vijf Britten en twee Canadezen. Zij vlogen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de RAF, en stortten op de terugweg naar hun thuisbasis neer in het Markermeer.

Duitse nachtjager

Het is een koude voorjaarsnacht in 1943. Boven de Duitse hoofdstad hangt een dik wolkendek. Het zicht is slecht, toch vliegen in de nacht van 29 op 30 maart honderden Britse vliegtuigen over vijandig gebied. Eén van deze toestellen is de Short Stirling BK716. Het toestel heeft, in de nacht van 12 op 13 mei, een bombardement op Berlijn achter de rug en vliegt terug naar thuisbasis Downham Market in het Engelse Norfolk. De Stirling zal daar nooit aankomen. Een Duitse nachtjager schiet en raakt het geallieerde toestel. Het Britse vliegtuig is niet meer te redden en stort neer in het IJsselmeer, in wat nu het Markermeer is. Alle zeven bemanningsleden komen om het leven.

Nagedachtenis

Het wrak van de Britse bommenwerper is eind 2008 ontdekt. In de zomer van 2020 is het Rijk in samenwerking met de gemeente Almere en de provincie Flevoland begonnen met het bergen van dit oorlogsvliegtuig. Na weken van werken in het meer zijn de brokstukken boven water gehaald. Onderzoekers vonden ook menselijke resten van de inzittenden van het toestel.

De Engelse kunstenares Laura O’Neill maakt een levensgroot beeld dat later dit jaar wordt onthuld in het Bos der Onverzettelijken in Almere. Alle nabestaanden van de slachtoffers uit de neergeschoten Short Sterling hebben van de gemeente ter nagedachtenis een miniatuurversie van dit beeld met de naam ‘RISE’ gekregen.

Dit vind je misschien ook interessant