73

Meerderheid gemeenteraad wil mailboxen raadsleden niet bewaren

Een meerderheid van de Almeerse gemeenteraad wil de mailboxen van raadsleden na hun vertrek laten wissen. Dat bleek donderdagavond tijdens een bespreking op de Politieke Markt. Daar werd een motie van D66 besproken om mailboxen na de raadsperiode te verwijderen. Alleen de VVD is tegen, vanwege ‘de transparantie naar de inwoners toe’.

In Almere worden sinds 2016 de mailboxen van raadsleden gearchiveerd. Dat is wettelijk gezien niet verplicht. Volgens D66 moet Almere van deze zelfgekozen bewaarplicht af, omdat een raadslid deel uitmaakt van de gemeenteraad als geheel en geen individuele bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt. Door de “bijzondere en onafhankelijke positie” moeten de mails daarom niet worden bewaard, vindt D66.

Raadslid Martine van Bemmel (D66) is blij dat de seinen voor haar motie op groen lijken te staan. Toch leven er nog wel een paar vragen onder de partijen, waardoor de stemming over de motie pas over twee weken is. “Omdat we nu uitgezocht willen hebben hoe lang een raadslid na het stoppen nog in de mailbox kan”, aldus Van Bemmel. Ook wil GroenLinks weten of raadsleden een kopie kunnen krijgen van hun mailboxen.

Burgemeester en portefeuillehouder Weerwind is positief over de motie, omdat de mail van raadsleden wettelijk niet bewaard hoeft te blijven. Hij wees erop dat dit mogelijk in 2022 verandert als er een nieuwe Archiefwet komt.

Dit vind je misschien ook interessant