GGD Flevoland schrapt het reguliere preventieve gezondheidsonderzoek voor basisscholieren. Dat heeft het team Jeugdgezondheidszorg in een brief aan de ouders laten weten.

Jaarlijks werden van alle leerlingen in de groepen 2 en 7 groei, gewicht, voeding, slaapgedrag en de verdere ontwikkeling gecheckt. De GGD noemt het coronavirus en de bijbehorende maatregelen als oorzaak om het gezondheidsonderzoek voortaan anders aan te pakken.

Ouders die toch behoefte hebben aan een onderzoek van hun kind, moeten dat zelf aangeven bij de GGD. Er wordt dan een belafspraak met een jeugdverpleegkundige gemaakt. Als het nodig is, kan er ook een face-to-face afspraak plaatsvinden.

De GGD verwacht niet dat kinderen uit beeld verdwijnen door de nieuwe aanpak, nu het initiatief bij de ouders ligt. Volgens een woordvoerder heeft de Jeugdgezondheidsdienst zelf al veel informatie over een kind vanuit het kind-dossier. Daarnaast ziet de GGD de school als een onmisbare partner om informatie te leveren zodat kinderen goed kunnen worden ondersteund.

Nog onbekend is of de reguliere preventieve gezondheidsonderzoeken voor het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs ook zullen worden geschrapt.

Comments are closed.