Oude kranten, plastic en zelfs tulpen. De meerkoet in Almere Haven bouwt al jaren bijzondere nestjes in de Kerkgracht en is inmiddels onder de Havenaren een heuse attractie.

In de Facebookgroep van het stadsdeel Haven komen regelmatig foto’s voorbij. ‘Moeders heeft haar nest opgefleurd met een bloemetje’, klonk het van de week online. Ook de omliggende ondernemers hebben veel plezier van het leuke uitzicht. “Een aantal jaar geleden zat ze nog bij ons voor de deur te broeden. Het kwam dan ook regelmatig voor dat ‘ie stiekem even bij ons naar binnenkwam”. vertelt een van de winkeliers. Ze is nu toch wel teleurgesteld dat de watervogel inmiddels is verhuisd naar de andere kant van de gracht. De werknemers van café The Green Story hebben meer geluk, de ‘Almeerkoet’ zit inmiddels op hun houten steiger bij hen voor de deur. “Er staan hier regelmatig mensen met fotocamera’s voor de deur. Nu met die jonkies erbij is het wel een erg leuk gezicht”.

Inspiratie voor upcycling

“Mijn vriend en ik stoppen regelmatig even om te kijken wat de meerkoet nu weer voor kunstwerkje heeft gebouwd met afval. Ik vind het echt een heerlijke voorbeeld van upcycling”. vertelt Havenaar Judith Haar. Maar ze vraagt zich wel weer af of al dat plastic in het nestje wel goed is.

Volgens Abby de Jongh, docent Ecologie en Biologie bij Hogeschool Aeres, hoeven de meerkoet-liefhebbers zich geen zorgen te maken. Meerkoeten gebruiken voor hun nestje natuurlijke materialen. Als er onvoldoende voor handen ligt pakken ze ander bouwmateriaal zoals afval. “Het ziet er voor de mensen niet mooi uit, maar de vogel wil gewoon een fijn nestje, het kan verder geen kwaad.”

Meerkoeten zijn echte stadsvogels en eten voornamelijk insecten en planten. Het plastic is vooral gevaarlijk voor vogels die graag een visje eten, legt de docent uit. “Veel vogels hebben last van microplastic, dat zijn kleine plasticdeeltjes die via de vis naar binnenkomen”. Volgens de Jongh zijn meerkoeten geen grote viseters en hebben ze aan een nest in de Kerkgracht een prima onderkomen.

Comments are closed.