54

Walk of Fame #2: ‘AllyBlijftBinnen’ lichtpuntje in crisistijd

Ieder jaar wordt in Almere een Walk of Fame tegel uitgereikt. Er zijn drie kanshebbers om vereeuwigd te worden in het centrum van Almere. In een drieluik geven wij de genomineerden een podium. Vandaag het verhaal van het initiatief AllyBlijftBinnen.

De Walk of Fame is door het hele centrum van Almere te vinden. Op iedere tegel staat een Almeerse gebeurtenis of bijzonder persoon vermeld. De eerste tegel gaat terug naar 1974 en gaat over de naamgeving van Almere Stad.

“Voelt als een tegel in Hollywood”

‘AllyBlijftBinnen’ is in het voorjaar van 2020 opgestart door een groep jonge Almeerders. Het doel is om stadsgenoten tijdens de coronacrisis een hart onder de riem te steken. Dat doen ze bijvoorbeeld met een livestream vanaf het dak van het World Trade Center, muziek langs de grachten en met het uitdelen van paaseieren aan jongeren.

Stefano Hennevelt is een van de initiatiefnemers en is enorm blij met de nominatie. “Dit voelt net als het genomineerd zijn voor een tegel in Hollywood. Dit is dé tegelprijs. Mocht het lukken, is dit een van de grootste prijzen die ik ooit heb gewonnen.”

Kippenvel

Het collectief van Hennevelt en zijn vrienden begon met het varen door de Almeerse grachten. “We gingen met de boot langs een verzorgingshuis. We speelden muziek af. Het was het begin van de coronacrisis en iedereen zat binnen. Uiteindelijk staan alle balkons langs de gracht vol met mensen met een mondkapje op. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik daar aan terugdenk.”

Volgens Stefano is de nominatie ook een erkenning voor iedereen die het afgelopen jaar heeft bijgedragen aan het vrijwilligersinitiatief. “Wij doen dit uit liefde voor Almere en alles was ook vrijwillig. We willen er niks voor terug, behalve een glimlach van de Almeerders. Mocht het lukken dan is dit niet onze tegel, maar die van heel Almere.”

Coronafestival

Stefano kan niet direct benoemen welke actie hij het leukst vond om te doen. “Er waren zoveel leuke dingen. Ik vond het organiseren van een festival in de zomer heel gaaf. We waren op dat moment het enige festival van Nederland. Uiteraard alles coronaproof.”

Stemmen op AllyBlijftBinnen kan via de website van de Walk of Fame. Morgen in het derde deel van dit drieluik besteden we aandacht aan de Short Stirling. Dat is een vliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte in het Markermeer bij Almere.

Dit vind je misschien ook interessant