80

Walk of Fame #1: het verhaal van opa Joop

Ieder jaar wordt in Almere een Walk of Fame tegel uitgereikt. Er zijn drie kanshebbers om vereeuwigd te worden in het centrum van Almere. In een drieluik geven wij de genomineerden een podium. Vandaag het verhaal van de 101-jarige ‘opa Joop’ van Dijk.

De Walk of Fame is door het hele centrum van Almere te vinden. Op iedere tegel is een Almeerse gebeurtenis of bijzonder persoon te vinden De eerste tegel gaat terug naar 1974 en gaat over de naamgeving van Almere Stad.

Opa Joop is een bekend gezicht in de stad. Al bijna dertig jaar haalt Opa Joop met zijn Canta oud papier op voor de wandelsportvereniging. Met het opgehaalde geld wordt onder meer de avondvierdaagse deels bekostigd. Hij is enorm blij met zijn nominatie voor de tegel. “Ik vind het echt prachtig en geweldig. Het lijkt wel alsof heel Almere mij kent. Ik heb er geen woorden voor hoe mooi ik deze nominatie vind.”

‘Ik moet wat te doen hebben’

Om de dag start de hoogbejaarde Almeerder zijn Canta en rijdt naar het centrum van de stad.  Hij maakt dan een rondje, bijvoorbeeld langs de VVV en de bibliotheek. Het oude papier haalt hij op en levert hij in bij de gemeente. “Thuis zitten vind ik niet fijn. Ik ben natuurlijk al 101, maar ik moet wat te doen hebben. Als je niks kunt doen op een dag, valt het echt niet mee. Helemaal in deze coronaperiode.”

Of het nou goed of slecht weer is, opa Joop is in het centrum van de stad te vinden. “Vroeger haalde ik in een jaar tijd rond de 60.000 kilo oud papier op. Ik doe het nu iets rustiger aan en zit denk ik op jaarbasis rond de 40.000 kilo. Zware boeken bij de bibliotheek doe ik bijvoorbeeld niet meer.”

Nieuwe Canta

In december 2019 kreeg opa Joop de Growing Green Speld. Dat is een speldje van de gemeente Almere voor inwoners die zich inzetten voor een groene en gezonde stad. Toen gaf hij aan dat het onderhoud van zijn oude Canta wel erg in de kosten liep. Hij heeft toen van de gemeente een nieuwe Canta gekregen.

Stemmen op Opa Joop kan via de website van de Walk of Fame. Morgen in het tweede deel van dit drieluik besteden we aandacht aan Allyblijftbinnen, een initiatief om Almeerders een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis.

Dit vind je misschien ook interessant