44

Bewoners en ondernemers positief over nieuwe Havenkom

Omwonenden zijn positief over de plannen voor de herinrichting van de Havenkom. De boven- en benedenkade krijgen een nieuw uiterlijk, er komt meer groen en de havenkom wordt zoveel mogelijk autovrij. Ook de ondernemers reageren positief op de opknapbeurt in Almere-Haven. Het werk is al gestart en eind oktober moet de opknapbeurt klaar zijn.

“Het wordt echt een gebied om uit te gaan, ook om te wandelen”, zegt restaurateur John Brons. Hij is blij dat de havenkom meer groen krijgt. “Er komen ook speeltoestellen. Dus het gaat heel mooi worden.” Kapster Danielle Perier van haarstudio Havenzicht is net zo positief. “Ik denk dat het een aanwinst is voor Almere.” Perier is ook blij dat de havenkom autovrij wordt.

De gemeente wil de havenkom bij evenementen, in weekenden of tijdens de zomer kunnen afsluiten voor verkeer. Wethouder Hilde van Garderen zei op de radio bij Omroep Flevoland, dat die afsluitingen dan ook zullen gaan gelden voor mensen op de racefiets. Ondernemers, bezoekers en bewoners vinden dat een verstandig besluit. “Die fietsers gaan zó hard”, zegt een voorbijganger. “Op zondagen rijden meerdere ambulances naar hier om de fietsers op te rapen, echt gevaarlijk. “De terrassen van de horecazaken in de havenkom komen allemaal aan de kant van de bebouwing te liggen. Dat betekent voor het personeel dat zij niet meer met volle dienbladen de straat hoeven over te steken. “Veel veiliger”, zegt ondernemer Robin Zweers van café ‘t Lievertje. “En dat betekent waarschijnlijk ook dat we sneller kunnen werken, want we kunnen gewoon door lopen.”De ondernemers vinden het geen probleem dat de werkzaamheden gepland staan tot oktober dit jaar. “Als ze het een jaar zouden uitstellen, dan bestaat ook de mogelijkheid dat de gemeente het budget voor de havenkom aan iets anders wil gaan besteden”, zegt John Brons. “Dan heb ik liever dat ze nu aan de slag gaan. Als je thuis moet verbouwen, wordt het ook eerst een rommel voordat het mooi wordt.”

Dit vind je misschien ook interessant