60

Almeerse Marjon heeft 300.000 bijen: ‘Ik was vroeger bang voor alles dat zoemt’

Volgens vier politieke partijen in Almere moet de gemeente stoppen met het maaien van gras in de maand mei. De Almeerse imker Marjon van Maren ondersteunt de oproep. “Laten we de bijen in Almere in mei een betere start van seizoen geven door niet te maaien.”

In 2020 is door de gemeenteraad de visie ecologie aangenomen. Daarin staat dat gras in de stad minder vaak gemaaid moet worden of slechts kleine delen per grasveld. De partijen zeggen dat ze dit beleid niet terugzien bij de maairondes begin mei. De vraag aan het college is waarom ervoor gekozen is om de grasvelden geheel te maaien.

‘Kriebels van insecten’

Van Maren verhuisde in 2018 naar de zelfbouwwijk Oosterwold. Van insecten kreeg ze de kriebels, totdat ze in gesprek raakte met haar buurman, een imker. Inmiddels heeft Marjon zelf ruim 300.000 bijen. “Als je mij twee jaar geleden had gezegd dat ik nu zoveel bijen zou hebben, had ik je heel hard uitgelachen. Het mooie van imker zijn is dat je de bijen ziet groeien en het mag begeleiden.

Waar de imker gek is op bijen, is ze iets minder fan van een ander gevleugeld insect: de wesp. “Ik was echt bang voor alles wat zoemt of steekt. Maar doordat ik meer ben gaan leren over bijen, ben ik gaan inzien dat ze heel lief kunnen zijn. Hoe rustiger jij bent, hoe liever de bij met je om zal gaan.”

Zwermcoördinator

Inmiddels is haar liefde voor de bijen uitgegroeid tot een dagelijkse bezigheid. “Ik ben voorzitter van de bijenhoudersvereniging in Almere. De oproep van de partijen vind ik erg goed. Almere heeft aangegeven een bijvriendelijke stad te willen zijn, dus ik kan dit initiatief alleen maar toejuichen. De biodiversiteit is enorm belangrijk. Je ziet gewoon dat veel insecten en bijen met uitsterven worden bedreigd.”

Wanneer er ergens een bijennest wordt ontdekt, kunnen mensen bellen met Van Maren. “Ik ben zwermcoördinator. Dat houdt in dat wanneer mensen een nest tegenkomen dat daar niet handig hangt, we het komen oplossen. Bij het Lumiérepark werden we gebeld voor een zwerm zandbijen. Die zijn in deze regio niet veel aanwezig. Ik heb toen gebeld met de stadsecoloog van de gemeente en binnen een paar dagen stonden er hekken met borden met uitleg over de bijen.”

Van de honing van haar bijen maakt de Almeerse bier en Mede. De imker denkt niet dat ze ooit een miljoen bijen zal hebben. “Ik denk dat er maximaal nog 100.000 bijen bijkomen.”

Dit vind je misschien ook interessant