50

Regenboogvlaggen wapperen op Stadhuisplein voor IDAHOT

Het is maandag de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT. Op het Stadhuisplein in Almere kwamen aan het begin van de middag zo’n dertig mensen bijeen om daarbij stil te staan.

Verschillende organisaties vroegen aandacht voor het probleem van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De bijeenkomst in Almere is georganiseerd door de Stichting Winter Pride Almere.

“Tijdens Pride vieren we dat we gay zijn, nu vandaag vragen we aandacht voor de discriminatie. Want homo is nog steeds het meest gebruikte scheldwoord dat er is”, vertelt voorzitter Suzanne van de Laar.

“In Nederland is het nog steeds zo dat zeven op de tien mensen het aanstootgevend vinden als twee mannen elkaar zoenen in het openbaar. En lesbische en homoseksuele stellen durven niet hand in hand te lopen. Dat moet toch anders kunnen.”

‘Nog steeds vechten om jezelf te mogen zijn’
Door op het Stadhuisplein bijeen te komen wil de stichting aan Almeerders laten zien waar ze zich allemaal voor inzet. “We moeten nog steeds vechten voor onze toekomst en vechten voor genderdiversiteit. Voor het jezelf mogen zijn.”

Een fysieke bijeenkomst is volgens Van de Laar belangrijk, omdat het richting mensen die te maken krijgen met discriminatie of geweld uitstraalt dat er nog steeds aan ze gedacht wordt. “Er zijn allemaal instanties die vandaag meewerken om te laten zien: we zijn er nog gewoon, ondanks corona.”

Dit vind je misschien ook interessant