102

Gratis fiets voor Almeerse kinderen

Almeerse kinderen, die het thuis financieel moeilijk hebben, krijgen een gratis fiets. Dat is het Kinderfietsplan van de ANWB waar de Gemeente Almere aan meewerkt. Met het initiatief worden voor deze kinderen oude fietsen ingezameld en opgeknapt.

Nederland is een fietsland maar het hebben van een fiets is vanwege de financiële thuissituatie niet altijd vanzelfsprekend. In Almere zijn er ongeveer 8.000 gezinnen die het financieel moeilijk hebben.
Met dit plan wil de ANWB samen met verschillende gemeenten ervoor zorgen dat straks ook kinderen uit deze gezinnen goed en veilig leren fietsen in het verkeer.

In Almere is de hulporganisatie ‘Als ik later groot ben in Almere’ verantwoordelijk voor de uitgifte van de fietsen. Zij gaan samen met de gezinnen in gesprek om te onderzoek waarom het aanschaffen van een kinderfiets te kostbaar is. Het project loopt al enige tijd maar de lancering van het initiatief ging gisteren officieel van start. Op dit moment heeft Almere al 109 fietsen ingezameld, een fiets kan dus binnen een week al bij de nieuwe eigenaar komen. “De kinderen zijn echt heel blij met de fietsen. Vrijdagmiddag hebben we bijvoorbeeld één meegegeven aan een jongetje, die heeft vervolgens het hele weekend op zijn nieuwe fiets gezeten” , vertelt de hulporganisatie.

De gedoneerde fietsen worden door vrijwilligers opgeknapt of gedemonteerd waarvan de onderdelen worden hergebruikt. Nog een oude kinderfiets in de schuur? Dan kan je inleveren op vier verschillende punten in Almere.

Dit vind je misschien ook interessant