Levensverhaal gehandicapte Almeerse moet anderen inspireren

Hoe is het om meervoudig gehandicapt te zijn? Met het boek over zijn 22-jarige dochter Mayim wil Marcel Kolder daar antwoord op geven. Hij vertelt over de strijd die ze als gezin de afgelopen jaren hebben geleverd. Daar tegenover staat de positieve en open blik van Mayim zelf. Het is de bedoeling dat ‘Levend Water’ eind juni gelanceerd gaat worden.

‘We hebben 20 jaar gevochten tegen maatschappelijke systemen en ons vaak tweederangs burger gevoeld’, vertelt Marcel. Met het autobiografische boek willen hij en Mayim de wereld een stukje mooier maken voor mensen met een handicap. De eerste dertien jaar van Mayim’s leven schreef Marcel zelf. De jaren daarna zijn gebaseerd op herinneringen die hij met zijn dochter ophaalde.

Een andere blik

Vooral het positieve relativeringsvermogen van Mayim komt naar voren in het verhaal. ‘Bij het zien van beeldhouwwerk ‘De Venus Van Milo’ vroeg ze aan mij: ‘Is die vrouw zo geboren of zijn haar armen afgebroken?’ Ze zei dat de beeldhouwer haar misschien wel een schoonheid vond juist zonder armen. Grappig hoe ze ernaar kijkt’.

Mayim heeft geen medelijden met zichzelf en vindt dat ze prima in staat is om te functioneren, vertelt de Almeerder. ‘Ze vindt zelfs dat ik soms overdrijf als ik erover vertel op de radio of tv. Dit is hoe zij als persoon met een handicap naar de wereld kijkt. Het boek vertelt het verhaal ook echt door haar ogen.’ Mayim wordt verlegen als Marcel voorleest uit het boek. ‘Ze moet er van blozen als ze me aanhoort. Ze ziet zichzelf helemaal niet als gehandicapt.’

Betekenisvolle boeklancering
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het boek. Het streven is om het uit te brengen op 24 juni. Dat is de dag waarop de moeder van Mayim haar voor het eerste voelde in haar buik. Ook de titel van het boek heeft een speciale betekenis; ‘Mayim’ betekent ‘levend water’ in het Hebreeuws.

Marcel hoopt dat het event deels fysiek kan worden bijgewoond. Ook wordt er gekeken of het via een livestream te volgen is. Bij de boeklancering is een bekende Nederlander aanwezig, maar wie dat is wordt later bekend gemaakt.