70

Transparante kabelbaan: “Ik ben bang voor studenten die met de billen bloot gaan”

Oppositiepartijen in Almere zijn met stomheid geslagen door de doorzichtige gondels van de floriadekabelbaan. Gisteren werd duidelijk dat gondels transparant blijven, dit terwijl met Rijkswaterstaat is afgesproken dat passagiers niet zichtbaar mogen zijn voor weggebruikers op de A6.

“De gondels blijven zoals ze nu zijn”, zei Jelle Mertens van fabrikant Doppelmayr gisteren over de kabelbaan. “Ze zijn transparant zodat er goed toezicht mogelijk is op de stations maar ook op het tracé.” Volgens Mertens zijn er wel maatregelen genomen om mensen zo min mogelijk zichtbaar te maken, zoals bijvoorbeeld een maximale hoogte van de masten. Dit werd bevestigd door de Floriade. Rijkswaterstaat heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de gondels.

‘Omgekeerde wereld’
Toon van Dijk van de PVV heeft het nieuws over de doorzichtige gondels met verbazing gelezen. “De gondels gaan nu al ongeblindeerd over de A6 heen. Wat ik kan vaststellen is dat dit niet conform de afspraken is. Het is de omgekeerde wereld en ik begrijp het ook écht niet. Rijkswaterstaat is duidelijk geweest en heeft de voorwaarden opgesteld. Om dan zelfstandig als Floriade te besluiten om toch transparante gondels te doen, lijkt mij niet goed.”

De fractievoorzitter is bang voor studenten die met de billen bloot gaan. “Nu zijn die dingen nog leeg. Straks gaan daar mensen heb. Ik zie het al gebeuren dat een stel studenten de broek naar beneden trekt en met de billen tegen de ruiten gaan staan. Dat doen ze in wintersteden ook.”

Van Dijk heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Hij is benieuwd of de gemeenteraad verkeerd is voorgelicht toen er werd besloten om geen Milieu Effect Rapportage op te stellen. “De raad heeft dat besluit genomen op basis van documenten waarin staat dat de gondels geblindeerd zouden worden.”

https://twitter.com/ToonvanDijk_PVV/status/1391811579285491719

Ook Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren is op zoek naar antwoorden. “Het gaat om de veiligheid. Dus het lijkt me niet dat de Floriade dit zo makkelijk naast zich neer kan leggen. Eigenlijk is het erg als Rijkswaterstaat moet optreden tegen de eigen overheid, want de gemeente is 100 procent aandeelhouder van de Floriade.” Ook de SP geeft aan dat ze het niet eens zijn met de gang van zaken.

‘Sleutel ligt bij Rijkswaterstaat’

Een aantal politieke partijen, waaronder D66, Leefbaar Almere en de PvDA zegt het onderzoek van Rijkswaterstaat af te wachten. Jan Lems van D66: “Rijkswaterstaat heeft de vergunning afgegeven. Als ik naar mezelf kijk vind ik het niet zo’n probleem dat ze doorzichtig zijn. Ik vind het wel een gezellig gezicht. Er zijn partijen die gelijk angstig zijn dat mensen gaan zwaaien. Ik geloof dat niet zo. De sleutel ligt nu bij Rijkswaterstaat. Laten we dat eerst afwachten.

GroenLinks: non-verhaal

Jaap Steenkamer van GroenLinks, ook de partij van Floriade-wethouder Jan Hoek, geeft aan dat hij de berichtgeving over de kabelbaan een “non-verhaal” vindt. “Niet alles van de Floriade hoeft voorpaginanieuws te zijn. Er is een suggestie gedaan of je wel of niet in een gondel kunt kijken. Rijkswaterstaat gaat in gesprek met Doppelmayr. Misschien doen ze nog een sticker erop. Ik zie de nieuwswaarde er niet van in.”

Testen met aardappelen

Halverwege mei worden de testen met de kabelbaan nog uitgebreid. Dan wordt het maximale gewicht van de gondels getest. In plaats van bezoekers zullen er dan grote zakken met aardappels in de gondels geplaatst worden.

Dit vind je misschien ook interessant