Van de Almeerse Eilandenbuurt naar Hollywood. Dat is in een notendop het verhaal van motorbouwer Arjan van den Boom. Hij maakt met zijn bedrijf op maat gemaakte motorfietsen die de hele wereld over gaan.

Wanneer de deur van de werkplaats opengaat komt de geur van benzine je tegemoet. “Wij zijn gemiddeld met 7 tot 10 motorfietsen tegelijkertijd bezig. En voordat de motor hier de deur uitgaat ben je een aantal maanden verder. Het is niet een standaard motor, wij maken echt kunst op wielen.”

“Ik ben begonnen vanuit de Eilandenbuurt in een schuurtje. Vervolgens werden dat motoren die bij ons thuis in de woonkamer stonden. Uiteindelijk hebben we via wat tussenschuurtjes een mooie werkplaats. Ik heb een zakenpartner in de Verenigde Staten en die maakt op dit moment ook 13 motoren voor mij voor de Amerikaanse markt. De rest van de wereld proberen we vanuit het altijd zonnige Almere te bedienen.”

Succes op Instagram
Van den Boom deelt zijn creaties op Instagram. Met succes want inmiddels heeft hij meer dan 260.000 volgers op het platform. Zijn Instagramkanaal heeft de laatste jaren via social media een enorme boost gekregen. “Het begon allemaal met een BMW motor die wij verbouwd hebben. Een foto daarvan ging viral. Toen ging ik plots van 10 duizend naar 100 duizend volgers op Instagram.”

Hij kreeg op Instagram een blauw vinkje, een status die influencers kunnen verdienen wanneer zij een bijzonder bereik hebben. “Het is best grappig hoe dat gaat. Dan gaan de ‘andere blauwe vinkjes’ opeens met je praten.” De op maat gemaakte motoren van Van Den Boom vallen ook op bij bekende acteurs. Zo rijden onder meer Ben Affleck en Ryan Reynolds, twee van de meest bekende acteurs van dit moment, op een speciale Ironwood. “Het is echt te gek dat je op dat moment voor Batman een motor mag maken.”

“Ik sta op Instagram bekend als die boze motorgast”

— Arjan van den Boom, motorbouwer

‘Boze motor gast’
De motorman oogt op Instagram stoer. Hij plaatst vaak foto’s waarin hij met tatoeages, een leren jack en een zonnebril te zien is. “Ik sta op Instagram bekend als die boze motorgast, maar dat is een hele andere persoon dan de Arjan die in de avond naar huis gaat en met zijn zoontje gaat spelen. Alleen daar verkoop ik niet meer motoren door.”

Het succes van de populaire motorbouwer heeft ook een keerzijde. Zo heeft hij naar eigen zeggen weinig vrije tijd over. “Zelfs met 260.000 volgers, krijgt iedereen die mij een bericht stuurt een persoonlijk antwoord van mij. Ik heb een schermtijd op mijn telefoon van meer dan 7 uur en dat is nog naast mijn andere werkzaamheden. Mijn vriendin en kind weten ook dat ik altijd met werk bezig ben, ik sta altijd aan.”

Wie een motor van Van Den Boom wil hebben mag de portemonnee trekken. “Gemiddeld moet je denken voor de ombouw van een motor tussen de 20 en 30 duizend euro. De duurste motor die wij hebben omgebouwd was rond de 60 duizend euro aan verbouwingskosten en dat is dan nog exclusief alle uren die erin zitten.”

Comments are closed.