64

Zo kun je de dodenherdenking dit jaar volgen in Almere


Vanavond vindt de herdenking plaats in het Stadhuis zonder de fysieke aanwezigheid van publiek. Belangstellenden kunnen de herdenking volgen via een livestream. De plechtigheid wordt georganiseerd door de gemeente Almere in samenwerking met het bestuur van het Comité 4/5 mei. De herdenking begint vanaf 19.20 uur vanavond. Overdag is er de mogelijkheid om bloemen te leggen in het Bos der Onverzettelijken en om 15.00 uur is er een speciale radio uitzending op EasyFM.

In Almere worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog traditiegetrouw op twee plaatsen herdacht. Namelijk bij het Nationaal verzetsmonument in het Bos der Onverzettelijken en bij de Dolfijn in Almere Haven. Hoewel er door de overheid beperkende maatregelen zijn getroffen vanwege het corona-virus, is Stichting het Bos der Onverzettelijken van mening dat er toch zo ruim mogelijk aandacht moet worden geschonken aan de herdenking.

Bloemen leggen
De stichting heeft binnen de geldende maatregelen zoveel mogelijk ruimte gemaakt. Vooral om kinderen de mogelijkheid te geven te herdenken in het Bos der Onverzettelijken. Op uitnodiging worden kleine delegaties van basisscholen in Almere hier toegelaten. Bij het Nationaal verzetsmonument hangt de vlag halfstok en hoewel de Stichting dringend verzoekt het monument niet te bezoeken, is er wel de mogelijkheid om bloemen neer te leggen zolang dit voor 17.00 uur gebeurt.

Radio
Vanavond van 19.00 tot 21.00 uur is er een speciale radio uitzending van het programma Easy FM Cultuur. Presentatrice Caroline in ’t Veld biedt inzicht in de achtergrondverhalen van de Joodse Etty Hillesum. Vervolgens gaat ze in gesprek met Suburbia en Subsub die spelen in het kader van Theater Na De Dam. Zij zijn het landelijk initiatief voor theatermakers en artiesten om herdenkingsdag van extra betekenis te voorzien. Jaarlijks spelen gelijktijdig meer dan 100 voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Herdenking live volgen
Voor wie de herdenking wil zien zijn er twee mogelijkheden. Er is een livestream voor de herdenking in het stadhuis van het Comité 4/5mei en een waarbij je mee kunt kijken in het Bos der Onverzettelijken. Op die laatste plek staat de brief van Etty Hillesum centraal. Zij schreef die brief in Kamp Westerbork, het doorgangskamp waar ze werkzaam was als secretaresse van de Joodse raad. Daarmee probeerde ze Joodse mensen te behoeden voor deportatie.

Shira Waage van het Comité 4/5 mei zegt dat men aandacht moet blijven hebben voor vrede en vrijheid nu er nog steeds oorlogen worden gestreden en slachtoffers blijven vallen. ‘We moeten leren van het verleden’ aldus Shira.

De livestream is te volgen vanaf 19.20 uur via www.4en5meialmere.nl of https://webinar.hybridevergaderen.nl/dodenherdenkingalmere2021

#dodenherdenkingalmere #4meialmere

 

Dit vind je misschien ook interessant