Onlangs verloor meneer Smilde zijn vrouw aan Corona. Omdat zij beiden patiënt waren op de COVID-afdeling in het Flevoziekenhuis leek het in eerste instantie niet mogelijk voor meneer Smilde om de uitvaart bij te wonen.

De medewerkers van de COVID-afdeling in het Flevoziekenhuis schakelde daarom de hulp in van Stichting Ambulancewens.

Aparte zaal

Afgelopen maandag werd meneer Smilde met een aparte ambulance en twee vrijwilligers van Stichting Ambulancewens opgehaald vanuit het ziekenhuis. De vrijwilligers en de patiënt droegen daarvoor isolerende pakken en kwamen vervolgens met niemand in aanraking. Tijdens de uitvaart kon meneer in een aparte zaal afscheid nemen van zijn vrouw. Inmiddels is meneer Smilde ontslagen uit het ziekenhuis.

“Het is een heel droevig verhaal, dat ook de medewerkers van de COVID-afdeling diep heeft geraakt. Ik ben dankbaar dat we dit hebben kunnen doen voor de familie, zodat zij afscheid van elkaar hebben kunnen nemen. We wensen hen heel veel sterkte met dit grote verlies”, aldus Judith Groot, verpleegkundige op de COVID-afdeling.

Meer begrafenisritten

Het is niet de eerste keer dat dit soort aanvragen binnenkomen bij Stichting Ambulancewens. “Zojuist kreeg ik nog eenzelfde soort aanvraag binnen van een vrouw die afscheid van haar moeder wil nemen” vertelt Jessica Nieuwenhuizen van Stichting Ambulancewens. “We beschikken over zeven ambulances, dus zeven wensen. Ik kijk dan in de planning of er nog ambulances vrij zijn, vervolgens regel ik de vrijwilligers. Op deze manier kunnen we snel schakelen en de wensen in vervulling laten gaan.”

In de tijd van Corona komt het steeds vaker voor dat familieleden niet in hetzelfde ziekenhuis liggen of op grote afdelingen ver uit elkaar. Daardoor kunnen dierbaren geen afscheid van elkaar nemen. Het verpleegteam van het Flevoziekenhuis is daarom extra blij met de hulp van de stichting: “De vrijwilligers van Stichting Ambulancewens zijn echt toppers, hun inzet is onbetaalbaar. Ook nu hebben zij opnieuw het onmogelijke mogelijk gemaakt” , aldus teammanager Elisa Samlal.

Comments are closed.