De oudste boekhandel in Almere Haven, The Read Shop, heeft woensdag de opening van de winkel feestelijk gevierd. Eigenaar Eric Herni mocht vanwege de versoepelde coronamaatregelen voor het eerst in ruim vier maanden weer klanten in de winkel ontvangen. “Daar ben ik echt heel blij mee”, zegt Herni. “Je begint geen winkel om dicht te gaan.”

De heropening van de winkel werd luister bijgezet door auteur Ronald Giphart. Samen met de eigenaar knipte hij symbolisch een lint door, waarna de eerste klanten de boekhandel in mochten gaan. “Ik ben sowieso vaak in Almere”, zegt Giphart. Hij kent de winkel en hij kent de eigenaar. “Toen de boekhandels moesten sluiten, klom Eric Herni in de pen en schreef brieven aan Mark Rutte.” De heropeningen van boekhandels in aanwezigheid van bekende auteurs was een publiciteitsactie georganiseerd door het CPNB, de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Ronald Giphart tekende voor Almere.

Enkele minuten nadat de deuren openden, stonden de eerste klanten ouderwets te ‘neuzen’. “Ik heb dit echt gemist hoor”, zei een meneer. Hij kwam binnen voor een cadeaubon maar besloot in de winkel ook een boekje te kopen. Een andere klant had op de radio gehoord dat de winkels weer open mochten gaan. “Ik heb meteen mijn jas aan gedaan om naar deze winkel te gaan.” Ze vindt het heerlijk om weer te kunnen rondneuzen in de winkel.

Opengaan voelt dubbel
De winkel in Almere Haven zat ruim vier maanden op slot. Weer opengaan voelt best raar, zegt Eric Herni. “Je weet dat corona niet voorbij is, je weet dat de ziekenhuizen vol liggen. En dan voelt het wel een beetje dubbel om open te gaan.” Herni verwacht niet dat de overheid vanwege de drukte op Koningsdag en de drukte bij populaire grote winkelketens opnieuw zal besluiten dat middenstanders de deuren dicht moeten doen.

Schrijver Ronald Giphart probeert de klanten in de winkel over te halen een boekje mee te nemen, een boekje van eigen hand. “‘Applaus’ vertelt het verhaal van twee geliefden die allebei in het ziekenhuis terechtkomen vanwege corona.” Volgens de schrijver gaat de opbrengst naar de boekhandels. “De drukker heeft gratis gewerkt, de grafisch ontwerper ook.” De verkoop van het boekje zal niet alle problemen in de boekhandels oplossen, erkent Giphart. “Maar alle beetjes helpen.”

Voor de deur bij The Read Shop staan geen lange rijen zoals bij andere grote winkels in de stadscentra. “Ik verwacht dat we vandaag langzaam zullen opstarten”, zegt Herni. “Wat er vandaag ook gebeurt, mijn humeur is niet meer stuk te krijgen.”

Comments are closed.