Treinreizigers kunnen sinds kort als ze goed kijken een opvallend kunstwerk zien vlakbij station Almere Poort. Ruim 200 mondkapjes heeft de creatieve Almeerder Ad van Loon gebruikt voor zijn coronakunst. “De golfbeweging is een verwijzing naar het water wat Almere eerst was.”

Hij koopt de mondkapjes niet in de winkel, maar gebruikt enkel mondkapjes die hij op straat vindt. “Ik zag al die mondkapjes op straat liggen, en dat is niet goed voor de dieren. Ik raapte ze altijd op en dacht toen: hier kan ik kunst van maken.”

Knipoog naar mondkapjes

Van Loon twijfelt op de vraag of dit nou kunst is. “Het is een knipoog naar de mondkapjes. Het geeft ook wat afleiding in deze tijd waarin veel mensen uitkijken naar het einde van de maatregelen.

De mondkapjes gaan met hem mee naar huis waar hij ze wast in de wasmachine. Om aan de hoeveelheid mondkapjes te komen heeft Van Loon een behoorlijke tijd op straat gezocht. “Ik heb zeker een maand lang mondkapjes opgeraapt.”

Positieve reacties

Van Loon heeft tot nu toe veel positieve reacties op zijn coronakunst gekregen. “Mensen vinden het leuk en opvallend. Ik werd ook aangesproken door een man die zei dat hij de golf vanuit de trein heeft gezien.”

Voordat de Almeerder zijn kunst ophing heeft hij goed gezocht naar een locatie voor de coronagolf. “Ik heb heel Almere doorgefietst. Ik wilde een plek vinden waar geen spelende kinderen zouden zijn zodat ze het niet per ongeluk zouden oppakken.”

Naast het kunstwerk van mondkapjes schreef Van Loon ook een gedicht over zijn werk:

De treinreiziger ontdekt een uitdijend Almere Poort. Rechte lijnen ziet hij aan de horizon.
En die andere, meest naar omhoog gaande lijnen.
Dan merkt hij wat op. Een kromme, een slingerende lijn. 

Zijn oog volgt onwillekeurig die kromme. De kromme aan de zijkant die overgaat in een andere van het hekwerk. En nog een keer als de andere zijkant voor even het oog als het ware vast houdt. 

Comments are closed.