Oud-wethouder Tjeerd Herrema wil niet dat journalist Marcel Beijer een gevangenisstraf krijgt. Dit nadat de rechter heeft bevolen om een justitieel onderzoek te starten naar de journalist van de Almere DEZE WEEK. Beijer zou zich schuldig hebben gemaakt aan smaad en daar staat een gevangenisstraf op, volgens Herrema.

Herrema: “Ik las de uitspraak met een dubbel gevoel. Ik vind dat de vervolging moet gebeuren maar het beste zou zijn als Almere Deze Week erkent wat er fout is gegaan en excuses maakt. Ik wil niet dat deze man in het gevang komt.” Herrema deed de uitspraak bij Easy FM Politiek.

De journalist publiceerde een verhaal over de wethouder, terwijl een onafhankelijk onderzoek waar de krant aan meewerkte, nog liep. Volgens het hof had Beijer moeten wachten met publicatie op de uitkomsten van het onderzoek van het onderzoeksbureau. Het OM zal Beijer dus alsnog moeten vervolgen en een rechtbank zal zich buigen over de zaak.

‘Vervolging is een unicum’

Herrema benadrukt meermaals tijdens de uitzending dat hij nog steeds hoop heeft op excuses van de Almeerse journalist. “Dit heb ik tijdens een mediation-traject met Beijer ook meermaals aangegeven. Maar er was aan de kant van Almere Deze Week en Marcel Beijer geen opening te krijgen.” Antwoordend op de vraag wat de krant nog meer kan doen geeft Herrema aan dat een donatie aan het Oranjehuis, een organisatie tegen huiselijk geweld, een goede start zou zijn.

Tjeerd Herrema over de rol van de journalist: “Volgens mij is de schade voor zijn professie voldoende aangericht. Hij is een van de weinige journalisten die wordt vervolgd voor smaad, dat is een unicum. De persvrijheid is een groot goed en moet niet te veel belemmerd worden. Hier speelde wat anders. Ondanks dat ze bij het onderzoek betrokken waren hadden ze toch de noodzaak om te publiceren. Dan gaat het privé belang en de aantasting van de integriteit zwaarder wegen dan belang tot publiceren.”

Er is momenteel geen contact tussen de twee. “Ik ben bereid om het gesprek aan te gaan. Hoeveel onderzoeken moeten er zijn om bij hem te laten landen dat je een steekje heeft laten vallen.” Ook de ombudsman van Almere pleitte Herrema vrij. Toch waren de publicaties van de krant voldoende reden voor meerdere politieke partijen om het vertrouwen in de toenmalige wethouder op te zeggen, waarna Herrema besloot om op te stappen.

1Almere heeft Marcel Beijer en zijn advocaat om een reactie op de uitspraak van het gerechtshof gevraagd. De advocaat gaf aan dat Beijer op dit moment geen commentaar op de situatie heeft.

Comments are closed.