50

Floriadewethouder: “Deuk in vertrouwen”

Over één jaar, op 14 april 2022, gaat in Almere de Floriade van start. Het evenemententerrein zal geopend zijn tot 9 oktober. Voordat het zover is moet er nog een hoop gebeuren. Zo werd vorige week bekend dat er 15 miljoen extra nodig is om het terrein ingericht te krijgen.

Door de nieuwe discussie over geld heeft het vertrouwen in de Floriade een deuk opgelopen. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Jan Hoek. Volgens Hoek waren de afgelopen twee weken ‘niet leuk’.

‘Niet bevorderlijk’

“Dat er nog weer veel geld bij moet, op een erg laat moment, is natuurlijk niet bevorderlijk. Toch zie ik ook veel positieve dingen”, stelde Hoek. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan de vele vrijwilligers die hier voor de Floriade aan de slag zijn. En aan de vele mensen die ik met camera’s bij de hekken zie om te kijken wat hier gebeurt.” De wethouder denkt dat het zal helpen als de Floriade straks open is en iedereen kan zien wat er allemaal te beleven valt. “Op dit moment is het al een paar jaar het best bewaarde geheim van Almere.”

Hoek bevestigde dat de gemeente Almere weinig anders kan dan opnieuw geld bijleggen, maar hij benadrukte dat dit niet automatisch en zonder kritische blik gebeurt. “Maar het is natuurlijk zo dat we ervoor hebben gekozen om deze Floriade te organiseren. En daarom moet het proces nu ook door.”

‘Bijzondere tijd’

Voor directeur Sven Stimac is de Almeerse Floriade al de zevende tuinbouwtentoonstelling waarbij hij betrokken is. “Ik ken veel deelnemers inmiddels, maar toch moet je zo’n evenement telkens weer van de grond af aan opbouwen. Het is voor elke stad iets eenmaligs. Daarbij komt nog dat we met corona te maken hebben. Het is een hele bijzondere tijd om zoiets als de Floriade nu op te zetten.

Dat er nu extra geld nodig is, trekt Stimac zich niet persoonlijk aan. Hij is aangetrokken voor de organisatie van het evenement en voor het binnenhalen van de deelnemers. Het financiële probleem is op zijn bord beland, doordat de andere directeur, Pieter Cloo, zich eerder dit jaar terugtrok. “Het was mijn opdracht om de situatie transparant te maken. En dat heb ik gedaan. We weten nu hoe het ervoor staat.”

Volgens Stimac is het nog ontbrekende geld niet onmiddellijk een probleem. “De investeringen die op dit moment gedaan moeten worden, kunnen we doen vanuit de begroting, daar is gewoon geld voor.” De gemeenteraad van Almere zal vermoedelijk in mei een definitief besluit nemen over de extra bijdrage.

Stimac heeft er vertrouwen in dat het allemaal op te lossen zal zijn. “Dat is mijn opdracht, dus dat ga ik doen.” Als directeur zegt hij vooral uit te kijken naar de bijdragen van de deelnemers. Verder is hij trots op het kennisprogramma dat rond de Floriade is opgezet.

Dit vind je misschien ook interessant